Tensió per l’assetjament de la policia municipal als activistes contraris a l’ARE Eixample Sud

febrer 10, 2021 in Actualitat, LLIBERTATS, TERRITORI

«La plataforma ‘Ni un pam de terra’ acusa l’ajuntament del Prat d’assetjar-los a través de la policia municipal, que demana la identificació de manera sistemàtica als activistes que treballen els horts comunitaris de la Bunyola i els amenaça amb aplicar-los la “Llei Mordassa” si no abandonen l’espai».

 

Veïns i ecologistes a l’hort comunitari de la Bunyola (foto Adriana Pimentel).

L’Ajuntament del Prat de Llobregat vol fer fora els veïns i ecologistes que impulsen un hort comunitari als espais agrícoles afectats per l’ARE Eixample Sud, segons ha fet públic la plataforma Ni un Pam de Terra mitjançant un comunicat; en el qual acusa l’ajuntament d’assetjar-los a través de la policia municipal, que demana la identificació de manera sistemàtica als activistes que treballen l’hort i els amenaça amb denúncies per desobediència si no abandonen l’espai, en aplicació de la Llei Mordassa.

Tot va començar el dissabte 30 de gener, quan la plataforma Ni un Pam de Terra va fer una acció de reivindicació del valor dels espais agrícoles afectats per la segona fase del pla urbanístic de l’ARE Eixample Sud del Prat de Llobregat. Els manifestants van entrar als camps, abandonats des de fa molts mesos, i van netejar-los i preparar-los per al cultiu d’hortalisses. “Des de llavors –diu el comunicat–, un grup de veïns i veïnes ha tirat endavant un projecte d’hort comunitari agroecològic que s’ha anomenat Camp de la Bunyola. Amb l’hort, es vol fomentar la salut tant física com mental, l’alimentació de qualitat, el manteniment d’un entorn agrícola i natural necessari, així com l’enfortiment de la comunitat”.

Els impulsors de l’hort comunitari, de tota manera, també el conceben “com una eina de resistència davant d’un pròxim inici de les obres, que serveixi per teixir complicitats amb el veïnat de la zona i per contraposar clarament l’ús que s’hauria de donar a aquests camps amb el que en pensen fer institucions i empreses constructores”. Però la compareixença de la policia municipal als camps ha sigut molt freqüent des del començament dels treballs –segons explica el comunicat–, tot “identificant reiteradament a les responsables, exigint l’abandonament de l’espai i amenaçant de les conseqüències penals de seguir amb l’activitat”.

Ni un Pam de Terra considera “molt greu que l’ajuntament del Prat respongui així davant l’exercici, per part d’activistes ecologistes, de drets fonamentals de protesta política i de la reivindicació dels espais comuns i de la protecció del medi natural. Malgrat l’hostilitat institucional, el projecte de l’hort comunitari té previst seguir la seva activitat, materialitzant d’aquesta manera el rebuig d’una part important de la ciutadania del Prat de Llobregat a la invasió de ciment i la voluntat de preservar l’entorn agrícola i natural.”

 

____________________________________________________________

 

Informació relacionada:

Mobilització al Prat de Llobregat contra els plans municipals d’urbanitzar espais agrícoles i naturals

L’oposició a l’ARE Sud arriba al Ple de l’Ajuntament

‘Ni un pam de terra’ al·lega que el projecte del Prat Nord podria ser nul segons el criteri del TSJC per al Pla Gran Via-Hospitalet

Ni un pam de terra mobilitza El Prat contra el pla urbanístic de l’ARE Eixample Sud i els afectes sobre el territori agricola i natural

La victòria contra el PDU Gran Via de l’Hospitalet impulsa les lluites veïnals i ecologistes del Baix Llobregat

La pressió veïnal aconsegueix aturar la construcció de 26 gratacels i la destrucció del darrer espai agrícola de l’Hospitalet de Llobregat

Què podem fer per protegir les zones agrícoles al voltant de les grans ciutats?