Torna als carrers del Prat la reivindicació del 1r de maig

abril 27, 2021 in Actualitat, DRETS

S’apropa la commemoració de la diada de l’1 de Maig, dia internacional de la classe treballadora, i en l’àmbit local podem destacar els actes convocats enguany al Prat, des del sindicat CNT i el col·lectiu pratenc Catarko, sota el lema “Visca la classe treballadora“.

La mobilització del 1r de maig consistirà amb una concentració convocada a les dotze del migdia a la Plaça de la Vila.

El següent dissabte, dia 8, a les dotze del migdia, la convocatòria és traslladarà als Jardins de Món racó per assistir a una taula rodona amb diferents seccions sindicals de la CNT com Pescados Videla, Eurest/Compass Group o Mediapro per explicar respectivament els seus conflictes laborals, i debatre públicament sobre les eines a disposició dels treballadors i com ha incidit la seva acció sindical amb la millora de les condicions laborals de la plantilla.

El 1r de maig una data i tota una senyal d’identitat de tot un barri pratenc

La darrera mobilització convocada al Prat per commemorar el dia internacional dels treballadors data de 2007, i no va estar exempta d’una forta polèmica entre els organitzadors i ICV arran de la prohibició de la totalitat dels actes programats en el marc d’unes jornades comarcals contra la precarietat que pretenia escalfar motors el cap de setmana previ al 1r de Maig, a l’entorn del lema “Recuperem la consciència, aturem els sindicats traïdors”.  Una critica directa cap a CCOO i UGT, els sindicats de referència d’ICV i PSC respectivament, que no deuria agradar gaire dins del consistori pratenc.

Amb un caire molt més lúdic un altre incitativa local molt més recent per reivindicar el 1r de maig al nostre municpi, la va representar la festa major de l’Obrera, que és el nom del barri construït per la Cooperativa Obrera de Vivendes del Prat de Llobregat (COV) a les darreries del franquisme. La declaració de la pandèmia però, va obligar a suspendre la festa major després de la seva primera i única edició de 2019.

Precisament el “1r de maig” dóna nom també a un dels carrers d’aquest barri i va donar també al desaparegut mercat situat al mateix carrer.

El Baix Combatiu; una iniciativa unitària anual per reivindicar el 1r de maig

Traslladant-nos a l’àmbit comarcal, també destaca la mobilització convocada a partit de les onze del matí per El Baix Llobregat Combatiu a Cornellà; una iniciativa unitària anual que s’organitza als volts del 1r de maig i que convoca de manera itinerant manifestacions i actes a diferents pobles i ciutats de la comarca.

Durant un dels parlament de l’acte d’El Baix Llobregat Combatiu està previst que intervingui també el Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ per explicar la situació per la que travessa aquest espai autogestionat pratenc arran de l’amenaça de desallotjament per part de la propietat, una empresa vinculada als Bertrads, coneguda família de l’alta burgesia barcelonina, molt vinculada al Prat, on exercien de terratinents, o tenen en propietat la Ricarda.

Al Principat la ‘Taula Sindical’ intenta aplegar forces per forjar una alternativa al sindicalisme de concertació

A banda del sindicalisme de concertació majoritari representat per CCOO i UGT, diversos sindicats aplegats a la Taula Sindical de Catalunya han signat un manifest unitari. Els sindicats que la integren són la CGT, la CNT, Co.Bas, la COS, IAC i SO. En el text, fan referència al fer que dècades de capitalisme neoliberal han deixat a la classe treballadora en una situació límit. Ho diuen d’acord al fet que la taxa de temporalitat de l’estat espanyol és la més elevada de la UE (26%), el 2019 una de cada tres persones assalariades va tenir, almenys, 3 contractes temporals. 5,5 milions de persones estan treballant a temps parcial menys hores de les que voldrien. L’atur en persones de menys de 25 anys és del 40%, el més alt de la UE. I, no cal dir-ho, aquest escenari se centra en les dones, que representen el 74% dels contractes a temps parcial. Així, entenen que les darreres reformes laborals han permès la destrucció de drets i condicions laborals, pèrdues de convenis col·lectius, acomiadaments i precarització general de la població. I, mentrestant, el preu del lloguer ha crescut exponencialment. En resum, apunten que “l’estafa de la crisi financera segueix produint estralls 12 anys després, després de modificar l’Art 135 de la Constitució per prioritzar el deute a la banca, ara assumint formalment com a deute públic els 35.000 milions d’euros del parc immobiliari de la SAREB, abonat per l’estat a bancs i caixes”. Afegeixen a més que “la pandèmia sanitària ha evidenciat el càncer que suposa la falta de sobirania farmacèutica i les externalitzacions i privatitzacions de serveis pel conjunt de la població” i que “bona part dels anomenats ‘fons europeus de recuperació’ seran en forma de deute que caldrà començar a retornar des del 2023 posant altre cop els serveis públics en el punt de mira de la distopia neoliberal en què ens estem endinsant”. Com a resposta a tot això, des de la Taula Sindical de Catalunya tenen exigències i reivindicacions que recullen a les webs dels diferents sindicats signants. Per exemple, aquí.

Pel que fa a les mobilitzacions, alguns d’aquests sindicats, juntament amb altres organitzacions i moviments socials, a més, participaran d’una  manifestació unitària a la tarda a Barcelona a passeig de Gràcia amb Provença a les 17 hores.