Tal dia com avui farà 30 anys l’OMS va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals

maig 17, 2021 in Memòria altres indrets, Memòria històrica by admin

El 17 de maig de 1990, avui farà 30 anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir retirar l’homosexualitat del seu llistat de malalties mentals.

El pas de l’OMS venia precedit per l’eliminació tres anys abans, de l’homosexualitat del “Manual de Diagnòstic dels trastorns mentals” de l’Associació Americana de Psiquiatria, tot un referent amb el camp de la psiquiatria. Vist així; els EUA (el lloc del món que va viure els disturbis de Stonewall que commemorem el Dia de l’Orgull), podrien semblar-nos tot un referent en la defensa dels drets de les persones homosexuals. No obstant això, res més lluny de la realitat. Als EUA l’homosexualitat no es va despenalitzar a nivell federal fins a l’any 2003.

Avui a pesar que dotzenes d’estats del món han legalitzat l’homosexualitat després de la històrica decisió de l’OMS, L’homosexualitat és contrària a la llei i perseguida a més de 70 estats diferents, que abasten prop del 40% de la població mundial.

En cas de la transsexualitat, l’OMS no va deixar de considerar-la un trastorn mental fins a 2018. La propera edició (CIE-11) del seu llistat de malalties mental entrarà en vigor en 2022 per a substituir a la vigent des de 1990. En el citat llistat, els trastorns d’identitat de gènere passen a dir-se disfòria de gènere i es traslladen de la categoria de “trastorn de la personalitat i el coneixement” a la de “condicions relatives a la salut sexual”.