[Opinió] El sionisme i l’analogia amb el III Reich alemany: Una banalització del nazi-feixisme?

maig 19, 2021 in Debat by admin

  •  Escrit pel col·lectiu ‘Esborrem el feixisme’

Caldria evitar la comparació dels guetos amb les que s’estan convertint les diferents ciutats palestines de la Franja de Gaza i Cisjordània, amb el referent previ dels guetos jueus a l’Europa ocupada pels Nazis alemanys. Això equival a banalitzar el nazi-feixisme.

Si busqueu una comparació assimilable en termes objectius al colonialisme sionista teniu el referent del Bantustanes a la Sud-Africa del Apartheid.

Es tractava de territoris autònoms inventats pel govern sud-africà als quals la població originaria va ser obligada a desplaçar-se. Així, els negres perdien els seus drets com a ciutadans i es convertien en ciutadans dels Bantustanes, on tenien menys drets que els descendents dels colons blancs.


Durant l’apartheid i el règim de segregació racial, el govern de Sud-àfrica va arribar a crear 10 Bantustanes o estats autònoms. Més de 3 milions de persones van ser forçades a abandonar les seves cases.

Aquestes autonomies suposaven el 14% del territori de Sud-àfrica i albergaven al 72% de la població. No obstant això, mai van ser reconeguts per la comunitat internacional com a nacions independents.

Molts dels habitants actuals de Cisjordània i Gaza són descendents dels més de 700.000 palestins expulsats de casa seva pels colons sionistes durant la Nakba. Concretament 190.000 es van instal·lar a la Franja de Gaza i 280.000 ho van fer a Cisjordània.

Arribats a aquest punt tampoc podem obviar que la dreta sionista coogoverna l’Estat d’Israel amb el suport de formacions que no dubten a utilitzar obertament discursos d’extrema dreta, i supremacistes.

Un cartell electoral amb Benjamin Netanyahu i el ultradretà Itamar Ben Gvir a un punt de control militar israelià a Cisjordània.

L’estat d’Israel és proclama a ell mateix legalment com estat nacional jueu, és a dir la població original no jueva té restringida els drets de ciutadania. Es una situació assimilable històricament, no al feixisme únicament, sinó també a moltes democràcies liberals consolidades; per exemple als Estats Units els antics esclaus van patir un règim legal de segregació racial fins l’any 1963. Sense oblidar-nos del colonialisme europeu.