‘Ecologistes en Acció’ reclama actuacions polítiques urgents per aturar la crisi de biodiversitat a la comarca

maig 23, 2021 in Actualitat, TERRITORI by admin

El grup Ecologistes en Acció va reclamar ahir dissabte, coincidint amb el Dia Mundial de la Biodiversitat, una “acció urgent” per aturar la crisi de biodiversitat i ha denunciat diverses agressions urbanístiques a la comarca.

Aquesta federació de grups ecologistes recorda que, segons la Plataforma intergovernamental sobre biodiversitat i serveis ecosistèmics (IPBES), un milió d’espècies (el 16% de les quals es coneixen) estan amenaçades d’extinció “en un curt termini de temps’, mentre que l’estat de tots els ecosistemes ‘s’està degradant a una velocitat alarmant”. En un comunicat, alerten que la crisi de la biodiversitat se sumeixi a la climàtica i recorden la importància dels ecosistemes per mantenir la qualitat de vida, i fins i tot, per sobreviure.

Ecologistes en Acció ha estat especialment crític amb els sectors econòmics, que insisteixen, encara avui, en l’ampliació de macroinfraestructures que són segons els ecologistes part del problema, com el Port i l’aeroport. I assenyalen a la Generalitat o les Diputacions per no donar la talla, amb una inacció política preocupant o directament adoptant mesures de caire econòmic i d’infraestructures que acceleren la degradació ambiental. Les administracions locals també han estat objecte de crítica i assenyalen que alguns ajuntaments com autèntics paladins de la pèrdua d’ecosistemes a base d’insistir en un urbanisme insostenible que destrueix el territori i fragmenta ecosistemes. Gavà, Viladecans al Baix Llobregat o Begur a la Costa Brava van ser exposats com exemples d’alguns dels casos més dramàtics d’ajuntaments tremendament irresponsables a Catalunya.

Ecologistes en Acció assegurà que seguirà usant totes les vies administratives, legals i de mobilització ciutadana per aturar tots aquests projectes.

El proper 12 de juny Ecologistes en Acció, integrant de la coordinadora SOS Baix Llobregat, és comptarà també entre les organitzacions convocants d’una marxa al Prat de Llobregat per reclamar la paralització de les obres de l’ARE Eixample de Sud. Un pla urbanístic que afecta terrenys que integren la IBA (Important Bird Area) número 140 del Baix Llobregat.

La biodiversitat de les zones humides de la comarca en risc segons l’ACA

La data del Dia Mundial de la Biodiversitat va ser fixada per les Nacions Unides per a cridar l’atenció sobre la crisi de biodiversitat en la que actualment es troba el nostre planeta. No es pot perdre de vista que la millor informació científica disponible, recollida per l’IPBES (Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics), alerta que l’estat de tots els ecosistemes s’està degradant a una velocitat alarmant. Per això, des de Ecologistes en Acció alerten a la seva vegada que una extinció massiva d’espècies ens pot dur a un col·lapse que pot acabar amb la nostra forma de vida al planeta tal i com l’entenem fins ara. La crisi de biodiversitat se suma a la crisi climàtica per posar el conjunt de la Terra a la vora del desastre global.

D’altra banda l’Agencia Catalana del Aigua (ACA) a alertat de que la biodiversitat de les zones humides catalanes, està en risc: dos terços estan en mal estat, inclosos la majoria dels aiguamolls del delta de Llobregat. Tot i que només cobreixen al voltant del 4% de la superfície terrestre, a les zones humides hi habiten el 40% de les espècies animals i vegetals del món. Són tan biodiverses com sensibles als canvis climàtics i a les pressions de l’entorn.

 

_________________________________________________

Per saber-ne més:

Ecologistes en Acció denunciarà als tribunals el pla urbanístic que amenaça el darrer corredor biològic entre el Delta i el massís del Garraf

Ampliar l’aeroport ‘una irresponsabilitat de gravíssimes conseqüències’ per Ecologistes en Acció

Les noves amenaces al Delta provoca un renéixement de moviments ecologistes i veïnals per protegir el territori