Ecologistes en Acció mostra la seva profunda decepció per l’orientació antiambiental del nou govern

juny 7, 2021 in Actualitat, TERRITORI

«Els ecologistes mostren la seva “profunda decepció” amb l’enfocament mediambiental del nou govern per qüestions, entre altres, com la de l’ampliació de l’aeroport».

 

Imatge del 4 de juny del vicepresident Puigneró amb els signants del manifest per a l’ampliació de l’aeroport.

Ecologistes en Acció mostra la seva profunda decepció per l’orientació anti-ambiental del nou govern de la Generalitat del Principat per qüestions com la de l’ampliació de l’aeroport. Segons aquesta federació ecologista, les primeres passes del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mostren un clar biaix cap a les posicions més curtterministes “i s’alinea, per activa o per passiva, amb alguns sectors econòmics que tenen interessos en què res no canviï, en contra del criteri científic i de l’interès general de la ciutadania”.

La proposta d’AENA d’ampliar l’aeroport del Prat a costa de destruir la llacuna de la Ricarda (que compta amb totes les figures de protecció ambiental en l’àmbit català, estatal i europeu), en previsió d’un increment de vols fins als 70 o 80 milions de passatgers/any ha rebut el suport dels lobbys de la gran patronal i determinats sectors polítics. En relació, el passat 4 de juny representants dels signants del manifest per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, encapçalats per  representants de Foment del Treball, PIMEC, Cambra de Comerç de Barcelona o el Cercle d’Economia van reunir-se amb el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori.

Tot i la calculada ambigüitat expressada des del govern en relació a l’ampliació de l’aeroport, els ecologistes assenyalen als consellers de Territori i el d’Economia, Jordi Puigneró i Jaume Giró respectivament, que han omès qualsevol oposició al projecte, els ecologistes es pregunten si el govern “callant atorga”.

Una de les primeres decisions del nou Govern  ha estat la creació d’una taula institucional per a debatre sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, una taula de la qual les entitats de defensa del territori reclamen estar-hi incloses.

Ecologistes en Acció es pregunta si aquesta és la coherència del Govern i la Conselleria amb la Declaració d’Emergència Climàtica que la Generalitat va adoptar el 2019. Valora així mateix que “el benestar humà i la mateixa economia depenen de conservar els recursos naturals i protegir els serveis eco-sistèmics, tal com assenyala sense lloc a dubtes les diferents disciplines científiques, des de l’ecologia, l’economia ambiental o l’ecologia política”. Els ecologistes assenyalen que “resulta suïcida mantenir o incrementar els impactes sobre la natura, com és el cas de l’ampliació de l’aeroport o la pesca d’arrossegament: són polítiques que porten només beneficis per a uns pocs i patiment i degradació de les condicions de vida per a tota la població”.