Nou clam per a la millora de l’Atenció Primària al Prat de Llobregat

juliol 1, 2021 in Actualitat, DRETS by admin

«Desenes de persones s’han concentrat davant del CAP ’17 de setembre’ en el marc d’una acció que s’ha repetit en diferents poblacions del Principat per reclamar millores en l’Atenció Primària».

Desenes de persones van concentrar-se ahir davant del CAP ’17 de setembre’ per exigir millores en l’Atenció Primària al Prat de Llobregat. Ho han fet en el marc d’una jornada de lluita convocada per la Marea Blanca, que ha protagonitza’t concentracions i aturades descentralitzades a mig centenar de poblacions del Principat sota els lemes “Més que mai, sanitat pública” i “Sí o sí: atenció primària”.

En el cas del Prat, la Plataforma en Defensa de la Salut i la Sanitat Pública del Prat ha convocat la ciutadania davant del CAP 17 de setembre.

Entre les reivindicacions del col·lectiu Marea Blanca, les entitats exigeixen que es reobrin tots els centres d’atenció primària (CAP) i consultoris locals tancats, que es recuperin les visites presencials, així com la metgessa i la infermera de referència, un redimensionament dels equips en funció de la demanda, dotar de més poder de decisió els professionals i una millora dels equips tecnològics i que el Departament de Salut destini el 25% del seu pressupost als Equips d’Atenció Primària

Les entitats promotores han alertat que aquesta és la part del sistema que més ha patit durant la pandèmia i creuen que no és una prioritat per als governs perquè “genera poc negoci”. Les organitzacions reclamen que les autoritats tractin l’atenció primària com a servei imprescindible per la població “amb caràcter urgent i prioritari” i se la doti de recursos. “Si l’atenció primària cau, el sistema públic cau”, han alertat.

I afegeixen “que el sistema sanitari i els seus professionals han fet un esforç enorme per atendre les noves necessitats que s’han presentat, però a costa de deixar-ne de banda moltes altres“, des de la Marea Blanca remarquen que hem hagut d’enfrontar-nos a la pandèmia de Covid 19 amb “un sistema debilitat per un baix finançament públic i la dinàmica de mercantilització que les polítiques capitalistes d’austeritat han imposat”. “La part del sistema que més ha patit ha estat l’Atenció Primària de Salut que ha hagut d’assumir noves funcions amb menys recursos”.

La Marea Pensionista del Prat anuncia una treva estival pel que fa a les seves convocatòries en defensa de la sanitat pública

Relacionat amb aquestes reclamacions i protestes relacionades amb la degradació de l’atenció primària, el passat 22 de juny la Marea Pensionista del Prat, escassament fa dues setmanes, va anunciar la suspensió temporal de les seves convocatòries setmanals en defensa del sistema públic de salut, coincidint amb el període estival.

Des d’ençà de principis de novembre de l’any 2020 aquest col·lectiu pensionista ve convocant alternativament concentracions als CAP’s 17 de setembre i Ramona Via, o la plaça de la Vila.