CCOO considera abusius els serveis mínims per la vaga de neteja a l’Aeroport

juliol 3, 2021 in Actualitat, ECONOMIA by admin

«El sindicat vol criticar l’actitud contrària a l’exercici del dret de vaga que ha evidenciat el Departament d’Interior en relació a la mobilització derivada de la pròpia vaga».

x Diari del Treball

El personal de neteja de les terminals T1 i T2 de l’Aeroport del Prat, porten més d’un any en ERTO derivat de la situació creada per la covid-19. Al llarg de tot aquest temps, el comitè ha fet trasllat en nombroses ocasions a AENA i l’empresa SACYR de la sobrecàrrega de treball que pateixen els i les treballadores del servei, i ha demanat una major desafecció de persones actualment en ERTO acord a la reactivació de les dues terminals de l’aeroport que actualment estan en percentatges d’activitat superiors als de persones desafectades del total de la plantilla.

Des de CCOO expliquen que com a conseqüència de la constant negativa tant de l’empresa adjudicatària (SACYR) com de la pròpia AENA a fer una previsió de la càrrega de treball que no tingui com a conseqüència la sobrecàrrega constant de les treballadores. El comitè d’empresa va decidir convocar vaga pels propers dies 2 i 16 de juliol amb continuïtat als mesos d’agost i setembre d’aquest 2021. Derivada de la convocatòria de vaga, en el dia d’avui, el comitè de vaga ha rebut un comunicat del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana en el que es decreten uns serveis mínims del 100% en totes les activitats d’interior, serveis mínims, que resulten fins i tot superiors als dictaminats, ara fa poc menys d’un any, en una altra convocatòria de vaga al mateix servei.

Al mateix temps, i derivada de la pròpia convocatòria de vaga, el sindicat, va comunicar al Departament d’Interior diverses concentracions estàtiques amb la intenció de visibilitzar el conflicte i fer efectiu un element essencial del dret de vaga com és l’establiment de piquets informatius, tot mantenint les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries. Expliquen que l’esmentada comunicació ha estat contestada pel Departament d’Interior, amb una resposta negativa en la que se’ns proposa concentrar-nos exclusivament al carrer en dos punts concrets, sempre fora dels espais a on es presta el servei de neteja, i durant un màxim de dues hores per terminal.

CCOO entèn que aquesta resolució és totalment arbitrària, doncs, “en absolut es correspon amb cap criteri de seguretat o salut pública i atempta de manera greu contra els drets fonamentals dels treballadors i treballadores en el seu exercici dels drets de vaga, llibertat sindical i el de manifestació”.

Afegeixen que la situació creada per la covid-19 no pot representar un endarreriment en els drets democràtics dels treballadors i treballadores, i de la ciutadania en general. És en aquest sentit, que des de CCOO manifesten tenir la intenció de “recórrer judicialment la determinació abusiva dels serveis mínims i volem recordar que les administracions han d’estar adreçades a preservar l’interès general i no a defensar els interessos propis o de les empreses”.

 

____________________________________________________

 

Informació relacionada

Vaga de neteja a l’Aeroport del Prat, on el 75% de la plantilla segueix en ERTO

 

Article publicat originalment al digital Diari del Treball amb fotografia de CCOO