Manifest de la comisió de la Festa de la sega i el batre davant els vetos de l’ajuntament

June 16, 2014 in Actualitat

Clavem velles arrels. recuperem la cultura popular. Que res no ens aturi!

Des de fa uns mesos diversos joves del teixit social i cultural pratenc ens hem estat reunint per a recuperar una antiga tradició del Prat a la vegada que ens hem plantejat bastir una festa popular nascuda des de baix, des de les entitats i la gent de carrer, una festa que sàpiga transmetre l’esperit de les festes populars que a tants pobles i ciutats del nostre país llueixen amb vitalitat i empenta.

Així vam anar a petar al que avui és la Festa de la Sega i el Batre, la festa del pal. Rellegint el Costumari Popular del Prat de Llobregat vam fixar-nos en el joc de la cucanya, un antic joc popular que es feia en homenatge als fruits que dóna la terra. El joc consisteix en dur un pi, pelar-lo, planatar-lo al bell mig de la plaça per a després pujar-hi al capdamunt. Partint d’aquest acte hem muntat dos dies d’activitats gastronòmiques, culturals i satíriques. També satíriques perquè és intrínsec en l’esperit de les festes populars la crítica als poders fàctics, de la ciutat i el país. Tot plegat situat al calendari a finals de juny quan es desenvolupaven les tasques de segar i batre al camp, amb l’entrada del bon temps i quan també el poble antigament es vestia de Festa Major.

Fa ja més d’un mes vam traslladar la proposta a l’Ajuntament del Prat, concretament als regidors de cultura David Vicioso i de via pública Quim Bartolomé. Amb ells ens hi hem reunit dues vegades, ambdues a petició nostra. La seva resposta ha estat molt clara; NO, “no volem que feu aquesta festa”. Els regidors van dir-nos que érem “minoritaris i sectaris”, que érem “tancats” i que no tenien cap interès en fer possible una festa com aquesta, remarcant la seva disconformitat en que dotéssim una festa popular de contingut satíric i reivindicatiu. Amb aquest cop de porta, l’Ajuntament ha tornat a dir al jovent del Prat que no té cap interès en la tasca que pugui desenvolupar si no va lligada als seus interessos partidistes, i ens ho han dit de manera directa, clara i contundent. Aquests mateixos arguments van ser emprats pel consistori per negar-nos de fer qualsevol activitat a la Plaça de la Vila, que ja s’ha convertit en el seu “cortijo” privat. El consistori permet actes als carrers i places del Prat basant-se en criteris partidistes, defugint qualsevol criteri cultural. Així ho fan amb tot, control, control i control, i sinó et margino o et retallo les subvencions. Ni som els primers en patir-ho ni serem els últims desgraciadament.

Ens mostrem fermament contraris a la voluntat homogeneïtzadora i paternalista que promou l’Ajuntament en la seva manera de fer. No creiem en un oci que ha de ser presentat i hem d’acceptar sense preguntar. Creiem en unes festes i societat que venen de la participació directa, que mantenen l’esperit popular i que es construeixen per mitjà de la cooperació i el treball comú. Així doncs ens hem de plantar davant les actituds que pretenen que la cultura i l’oci del Prat depenguin de la voluntat de l’Ajuntament i dels seus criteris. No permetrem que aquests criteris siguin els que ens manin com hem de fer la festa, quan i on. Tot amb l’objectiu de minoritzat-nos, fent-nos veure que sense el seu suport paternalista i controlador no ets res en aquest poble, com a pas previ a la extinció.

Fem una crida a l’ajuntament a recapacitar i canviar la seva actitud, tant pel que fa a aquest cas concret com pels que vindran.

Juntament a la voluntat de boicot per part del consistori hem patit també diversos rebersos logístics que ens impossibiliten dur tal i com havíem previst la Festa de la Sega i el Batre. Arribats en aquest punt la Comissió de Festes ha decidit curar-se en salut i no abordar tot allò que tenia previst, sinó plantar la primera pedra del que l’any vinent volem que sigui la paret sencera, la festa plena tal i com enguany l’hem dibuixat. Ens veiem obligats a retallar les activitats de divendres (sopar i seguici del pi) i diumenge (tallada), centrant les activitats en dissabte. Mantenint tot el contingut satíric de la festa i reivindicant l’ús de l’esplai públic per a la cultura popular i les entitats i jovent del Prat. Una festa que des l’any vinent volem fer plena i que des d’avui treballem per a que sigui una realitat.

Malgrat impediments i contratemps, tenim clar que la festa popular emana de les bases, de la voluntat del jovent i del teixit social de tirar endavant un espai lúdic i reivindicatiu. Que això no ho atura un Ajuntament guiat des del partidisme, el regne de taifes que ens han muntat al Prat, ni les amenaces que ens puguin proferir. La festa popular serà peti qui peti, com ha sigut i serà sempre!

Des de la comissió fem una crida enèrgica a la gent, entitats i col·lectius del Prat a sumar-se i participar d’una festa popular, oberta a tothom i organitzada des de baix per entitats i persones de carrer. Us animem i convidem a fer possible i a fer-vos vostra la Festa de la Sega i el Batre, la Festa del Pal!

Visca el teixit social i cultural del Prat!
Visca la Festa de la Sega i el Batre! Visca el pal!
Visca el Prat viu i combatiu!

Comissió de les Festes de la Sega i del Batre

 

+ informació:

L’ajuntament torna a imposar impediments a les festes de la sega i el batre i n’obliga el canvi d’ubicació

Web de la Comissió de Festes de la Sega i el Batre