[Opinió] Una reflexió a l’entorn de les lluites socials a el Prat i els recuperadors

gener 2, 2015 in Debat

A finals dels anys 70 a l’estat espanyol va sorgir el terme “afany recuperador” per definir els esforços esmerçats pels diferents partits de l’esquerra parlamentaria o aspirant a parlamentària per tal de rendibilitzar políticament les diferents iniciatives de base que sorgien als barris, a les fabriques, i a les universitats. Ja sigui per atreure-les cap a la seva auto-concepció de “partit-avantguarda dirigent”, o bé per a rendibilitzar electoralment els esforços invertits per “X” partit, a recolzar “X” lluita.

El “recuperador” es mou amb una mentalitat estratègica pròpia, paral·lela a la lluita en si: Qualsevol lluita en la que participa no és un fi en si mateix, sinó un mitjà més per arribar a un altre objectiu, acumular forces per augmentar el seu suport electoral, o bé! per fer el salt a les institucions.

Sembla talment com si d’una “X” lluita no és pot extreu-re un suport electoral tangible, aquesta lluita seria una lluita desaprofitada. i en aquest objectiu s’han d’esmerçar esforços fins i tot al preu d’afectar la cohesió d’un determinat moviment social.

D’exemples en els darrers temps a El Prat en tenim uns quants: Sense anar més lluny, aquest mateix mes de juny, un servidor és quedar de pedra quan en acte carregat d’emotivitat de suport als treballadors de Panrico, vaig veure de cop i volta com una persona puja cap a l’escenari, agafa el microfón i tanca l’acte al crit de: “Esto no estava previsto, i nadie lo sabe, pero …PODEMOS, PODEMOS!”. L’acte no podia estar complet sense “la falca publicitaria” corresponen a favor del partit polític constituit alrededor de l’aureola mediàtica del senyor Pablo Iglesias.

El cas de PODEMOS no és l’únic al Prat. Sense anar més lluny no fa pas gaire llegia la convocatòria per participar en una candidatura a les municipals, impulsada per un micro-partit de recent implantació al Prat anomenat Lluita Internacionalista (LI). A la citada convocatòria a constituir la candidatura “Alternativa d’Esquerres-El Prat” (nom sota el que és presentaran) s’esmentava, com no? al grup “El Prat Contra Les Retallades” (on ells hi son partícips), i a la CUP. L’objectiu no és altre que capitalitzar la participació a “El Prat Contra Les Retallades” i rendibilitzar el suport donat a la CUP, recollint en profit propi els vots obtinguts per aquesta candidatura en l’àmbit municipal a les darreres eleccions (a El Prat tot hi tenir-hi alguns militants, la CUP no existeix com a tal).

No és el primer cop que passen coses com aquestes; durant la manifestació que va tenir lloc a la darrera vaga general ja va passar una cosa semblant… tot i contravenint la decisió de les CUP de no fer campanya electoral el dia de la vaga general, militants de LI van dedicar-se a repartir diaris del seu partit a tots els assistents a la mani demanant el vot per les CUP, cosa que de pas sigui dita, va crear cert malestar al si de “El Prat Contra les Retallades” i dels cupaires pratencs.

Em bé a la memòria certa conversa que ja fa una pila d’anys vaig tenir amb un militant d’ICV, en Gomez Barriga, en dirigir-se a votar a la meva taula durant la Consulta Social per l’Abolició del Deute Extern que és va organitzar arreu de l’estat, inclòs el Prat. Aquest lluny de preguntar-me pels objectius de la consulta, només volia saber una cosa; a qui votava jo? I aquí votava la resta? En contestar-li que no sabia els altres? peró que jo no votava, es va quedar tot estranyat, i obertament va preguntar; que qui treia profit d’aquella consulta? a la qual cosa vaig contestar que els habitants dels pobles sotmesos pel deute extern. No li cabia al cap a aquest senyor, que no hi hagués ningú amagat darrere l’organització de la consulta. Aquest episodi m’il·lustrar a la perfecció la mentalitat d’un recuperador.

Senyors i senyores dels partits polítics jo ja sóc grandet per decidir si votar o no votar? o a qui? I per tant no necessito que ningú em guiï, ni m’il·lumini…

Amunt els que lluiten, horitzontalment i sense avantguardes!

Escrit de’n Fèlix Llop

_____________________________________________________________________________________________________________

Article relacionat:

 

Un escrit de resposta a l’article «Una reflexió a l’entorn de les lluites socials a el Prat i els recuperadors» per Pedro Mercadé; membre del partit Lluita Internacionalista (LI) i de la candidatura Alternativa d’Esquerres-El Prat (AE-EP)