Una sublevació de pacients paralitza el tancament de plantes a Bellvitge

July 24, 2014 in Actualitat

-Diversos usuaris de l’hospital es neguen a ser traslladats per evitar que la gerència tanqui 200 llits durant els mesos d’estiu, un de cada tres disponibles al centre mèdic

 

-”Em volen enviar cap a casa per deixar el llit buit però, si jo ara me’n vaig, hauré de tornar a urgències ben aviat”, explica el pacient Vicente Balbuena

 

-Els sindicats emplacen directament al president de la Generalitat a donar resposta a les seves queixes ja que consideren que es tracta simplement d’un problema de pressupost

 

x Diario.es

“No ens mourem d’aquí”. La mateixa afirmació, amb contundència, la pronuncien pacients ben diversos que es troben a habitacions de l’hospital de Bellvitge amenaçades de tancament. La intenció de la gerència de l’hospital és tancar 200 llits durant els mesos d’estiu, el que suposa pràcticament 1 de cada 3 llits disponibles a l’hospital, però ni els pacients, ni el personal sanitari ni els veïns de l’Hospitalet estan disposats a posar-los les coses fàcils.

El tancament previst més imminent és el de la unitat 6.2., on hi ha 24 pacients amb patologies relacionades amb l’aparell digestiu. Entre ells s’hi troba el Jaime Rañé, disposat a resistir el que calgui. “Aquesta és la planta de digestius, ens volen agrupar amb pacients amb problemes de salut molt diferents per tancar plantes, no ho accepto”, afirma amb rotunditat. Rañé posa en valor el paper dels metges i personal d’infermeria especialitzats a la unitat on es troba i rebutja que es recoloquin pacients sense cap sentit. “És fer un pas enrere a nivell sanitari”, conclou. Aquest autònom del sector immobiliari està esperant una intervenció a l’estòmac i recorda com abans d’arribar al llit on es troba ara va patir molt a urgències: “Vaig entrar un dissabte a les 3 de la matinada i no vaig pujar a l’habitació fins el diumenge a les 6 de la tarda”.

La imatge de les urgències col·lapsades és explicada per molts pacients i la ratifiquen els sindicats. Segons Ramón Montoya, president de la junta de personal de l’hospital de Bellvitge, aquest dimecres al migdia hi havia 34 pacients a urgències esperant un llit. Una vintena d’ells hi portaven més de 24 hores. Això porta a Montoya a qualificar la situació d’ “inhumana” i es pregunta com pot ser que “deixin a gent esperant llit mentre hi ha plantes bloquejades”.

Els sindicats emplacen directament al president de la Generalitat a donar resposta a les seves queixes ja que consideren que es tracta simplement d’un problema de pressupost. “La única solució és aportar més recursos, els necessaris”, indica la delegada de Metges de Catalunya a Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, xifrant en 50 milions d’euros la retallada patida a l’hospital en els darrers quatre anys. “La intenció del govern català és fer ineficient el sistema públic per poder dir que no funciona i traslladar pacients a la privada”, creu Fuentelsaz, demanant reaccions de la Generalitat a la situació que ha posat l’hospital de Bellvitge al centre de l’atenció mediàtica.

Rebel·lió en defensa de la sanitat pública

De moment, dels 200 llits que planteja tancar temporalment la gerència de l’hospital –i que els sindicats creuen que després no es recuperaran- alguns ja s’han perdut. És el cas de la unitat 10.1, on fins aquest dimecres ha resistit Dani Sierra, un jove de 18 anys que va ser el primer en rebel·lar-se contra el tancament de llits i es va negar a ser traslladat a una altra planta. Avui havia de passar per quiròfan i la direcció de l’hospital ha aprofitat el moment per tancar amb clau la planta on fins ara resistia el pacient.

El seu cas ha encoratjat a molts altres pacients a negar-se a ser traslladats per defensar la sanitat pública. A la unitat 9.1, de neurologia, resisteixen cinc pacients i a la 3.1, de cirurgia cardíaca es neguen a ser traslladats 4 malalts. Aquestes dues unitats ja haurien estat tancades si no fos per la negativa dels pacients. A la 6.2, on resisteix el Jaime Rañé, el tancament està previst per dissabte, tot i que a dia d’avui està plena. Entre els pacients s’hi troba l’Andrés de la Poza. Porta deu dies ingressat i s’hi haurà d’estar uns quants més. Conscient de la situació que es viu a l’hospital, anuncia una resistència total i absoluta a ser canviat de planta. “Aquí tinc el bastó per si cal utilitzar-lo”, bromeja des del llit, deixant clara la seva postura.

Comparteix habitació amb Vicente Valbuena, ingressat per una inflamació al pàncreas. Ja l’han avisat que és possible que li donin d’alta abans del cap de setmana. “Em volen enviar cap a casa per deixar el llit buit però, si jo ara me’n vaig, hauré de tornar a urgències ben aviat”, assegura Valbuena. La seva filla explica que no és l’únic cas de la planta al que li han plantejat la possibilitat de ser donats d’alta en les properes hores per començar a buidar la unitat. Entre els familiars, aquests dies, no es parla d’una altra cosa.

A tots ells els acompanyen un grup de veïns dels moviments socials i veïnals de l’Hospitalet de Llobregat. Conscients de que, en un moment o un altre, tots són usuaris de l’hospital de Bellvitge, porten des del 2011 informant setmana rere setmana sobre com posar queixes per les llistes d’espera. Des de fa unes setmanes han intensificat la seva activitat i donen suport dins de l’hospital als pacients i familiars que resisteixen per evitar el tancament de llits i no tenen pensat parar.