Es substituiran 3 dels 7 carrers amb noms franquistes

July 2, 2013 in Actualitat

x La Riuada
El ple municipal del 3 de juliol inclourà un punt sobre nomenclàtor on s’aprovarà la substitució de dos carrers i una plaça del Prat que tenen noms franquistes. Així informava a la Riuada la Plataforma ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers’, que era avisada aquest mateix dilluns dia 1, a dos dies del ple, de l’aprovació dels canvis.
La Plataforma per la seva banda ha convocat una concentració davant l’ajuntament el mateix dimecres a les 18.30h. Tal i com informen a través de les xarxes socials, el col·lectiu es felicita pels canvis però denúncia l’existència encara de quatre noms de carrers i places relacionats amb el franquisme que no es canviaran, i mostren el malestar per la falta d’antel·lació en l’avís.

Quatre anys d’espera

El canvi es produeix oficialment quatre anys després de que  la plataforma entrés al ple de l’ajuntament una moció demanant el canvi, era març del 2009. Aquell ple va aixecar polseguera i la moció va ser rebuda amb molta tensió pels partits polítics que, tot i votar-la majoritàriament, no van evitar un encès debat amb els membres de la mateixa que marcaria les relacions posteriors. Des de llavors la plataforma ha criticat reiteradament la tardança en la resolució de l’assumpte, arribant a fer diverses accions com la del gener del 2012 en que van pintar de vermell totes les plaques dels carrers denunciats.
Una de les possibles causes del retard podria estar en el mateix sentit de l’acord que no va ser unànim entre els grups polítics que van expressar diferències segons els carrers tractats, i que pel que sembla no estava en la línia del que demandava la plataforma. Aquesta plantejava el canvi de nom de set carrers, els tres alcaldes franquistes: Rafael Ferrer i Monés, Joan Vila i Dalmau i Josep Colominas Vergés, que són els que seran substituits aquest dimecres; a més de les del mossèn del període, Rector Farrés i Poch; els dels “caidos por Dios y por España”, Victor Casanovas i Rector Martí i Piñol, i el del farmaceútic falangista Josep Guilera i Molas, que finalment no seran substituides deixant l’assumpte encara obert.