Tal dia com avui fa deu anys van dessalotjar el Kasal Okupat del Prat -Alta Tensió-

octubre 28, 2020 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«El projecte especulatiu de l’Eixample Nord i l’adequació dels voltants de l’estació de l’AVE, que actualment es troben aturats, van desencadenar el dessallotjament. Per aquest fet el consistori i l’empresa havien pactat prèviament».

 

El 28 d’octubre de 2009, vuit furgonetes amb desenes de Mossos d’Esquadra van desallotjar el KOP-Alta Tensió-, okupat des del gener de 2003. L’assalt es va iniciar a les 6.30 i va durar una hora aproximadament, fins que els bombers van treure les 5 persones que s’havien encadenat al terrat i que van estar unes hores detingudes a comissaria. La demolició de l’edifici va ser immediata. A la tarda centenars de persones van protestar a la plaça de la Vila en una concentració molt tensa on quasi es va produir una invasió del consistori i es va acusar a l’ajuntament d’ICV de ser el causant del desallotjament.

L’edifici, propietat de FECSA-Endesa, portava anys abandonat i va ser desallotjat en estar afectat pel projecte especulatiu de l’Eixample Nord i l’adequació dels voltants de l’estació de l’AVE, que actualment es troben aturats. Per aquest fet el consistori i l’empresa havien pactat prèviament, com va quedar testimoniat en junta de govern, l’enderroc de l’edifici per part de l’empresa, pel qual el consistori cobraria 3.319,59€ en taxes, com a pas previ a l’expropiació municipal del solar i la conseqüent indemnització a FECSA. En el procés judicial els okupants no van tenir dret a la defensa en aplicar-se la llei hipotecària que els obligava a pagar prèviament una caució monetària milionària proporcional al preu de l’espai si volien fer-ho.

Durant els gairebé 7 anys que el KOP va funcionar van ser incomptables les activitats que es van dur a terme, sent un dels espais de referència del moviment d’okupació al Prat de Llobregat i dels diferents moviments socials de la ciutat, continuant avui funcionant moltes de les iniciatives que es van generar. Actualment, a pocs metres d’allà, es troba el Casal Okupat i Autogestionat -La Llavor- okupat des del març d’aquest any en les instal·lacions de l’antic institut CELL que portava més d’una dècada abandonat. Avui, després de més d’una decada, l’antic espai del KOP continua sent un solar sense cap mena d’ús

El moviment acompleix més de quart de segle des del seu inici a la nostre població, amb l’okupació del KOP -Les Cases d’en Puig- l’any 1994.

+ Informació:

No al desallotjament del KOP-Alta Tensió!!!