Tal dia com avui fa deu anys van dessalotjar el Kasal Okupat del Prat -Alta Tensió-

October 28, 2019 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«El projecte especulatiu de l’Eixample Nord i l’adequació dels voltants de l’estació de l’AVE, que actualment es troben aturats, van desencadenar el dessallotjament. Per aquest fet el consistori i l’empresa havien pactat prèviament».

 

El 28 d’octubre de 2009, avui fa deu anys, vuit furgonetes amb desenes de Mossos d’Esquadra van desallotjar el KOP-Alta Tensió-, okupat des del gener de 2003. L’assalt es va iniciar a les 6.30 i va durar una hora aproximadament, fins que els bombers van treure les 5 persones que s’havien encadenat al terrat i que van estar unes hores detingudes a comissaria. La demolició de l’edifici va ser immediata. A la tarda centenars de persones van protestar a la plaça de la Vila en una concentració molt tensa on quasi es va produir una invasió del consistori i es va acusar a l’ajuntament d’ICV de ser el causant del desallotjament.

L’edifici, propietat de FECSA-Endesa, portava anys abandonat i va ser desallotjat en estar afectat pel projecte especulatiu de l’Eixample Nord i l’adequació dels voltants de l’estació de l’AVE, que actualment es troben aturats. Per aquest fet el consistori i l’empresa havien pactat prèviament, com va quedar testimoniat en junta de govern, l’enderroc de l’edifici per part de l’empresa, pel qual el consistori cobraria 3.319,59€ en taxes, com a pas previ a l’expropiació municipal del solar i la conseqüent indemnització a FECSA. En el procés judicial els okupants no van tenir dret a la defensa en aplicar-se la llei hipotecària que els obligava a pagar prèviament una caució monetària milionària proporcional al preu de l’espai si volien fer-ho.

Durant els gairebé 7 anys que el KOP va funcionar van ser incomptables les activitats que es van dur a terme, sent un dels espais de referència del moviment d’okupació al Prat de Llobregat i dels diferents moviments socials de la ciutat, continuant avui funcionant moltes de les iniciatives que es van generar. Actualment, a pocs metres d’allà, es troba el Casal Okupat i Autogestionat -La Llavor- okupat des del març d’aquest any en les instal·lacions de l’antic institut CELL que portava més d’una dècada abandonat. Avui, després de 8 anys, l’antic espai del KOP continua sent un solar sense cap mena d’ús

El moviment acompleix més de quart de segle des del seu inici a la nostre població, amb l’okupació del KOP -Les Cases d’en Puig- l’any 1994.

+ Informació:

No al desallotjament del KOP-Alta Tensió!!!