“Retallant el futur”, un documental sobre l’escola pública al Prat

January 14, 2015 in Actualitat, Debat

x La Riuada

Quan al Francesc Cánovas li van proposar fer un breu vídeo de la diada en defensa de l’educació pública del 1 de maig de 2013, organitzada per la Comissió contra les Retallades en Educació del Prat, va veure l’oportunitat de fer un projecte més ambiciós: un documental sobre l’educació pública al Prat. Retallant el futur no és qüestió de números, és una mirada a la situació de l’escola pública a través dels testimonis de la comunitat educativa. El documental es va estrenar el mes d’octubre de 2013, i el 14 de febrer de 2014 es torna a projectar al Centre Cívic Ribera Baixa.

Les entrevistes a agents vinculats a l’educació, des d’estudiants i docents fins a polítics, relaten els efectes de la crisi en l’educació pública. Opinions diverses –com a exemple, l’interlocutor de CiU justificant la necessitat de retallar la despesa educativa- en les quals, però, es pot copsar una voluntat compartida en defensa de l’educació pública. El vídeo no amaga la seva intenció de reivindicar aquest dret social. No tots els sectors han volgut oferir el seu testimoni. “M’he endut una sorpresa negativa. Els directors dels centres educatius no van voler que els entrevistés”. Tampoc ha volgut aparèixer al vídeo el Partit Popular, però això, diu Cánovas, ja s’ho esperava. El director també assenyala les divergències entre Ampes i docents, i un element de discòrdia amb el fet que a la Comissió hi hagi la regidora d’educació de l’ajuntament del Prat, d’ICV.

“Jo no tinc fills, i els darrers estudis de cinema els vaig fer a una escola privada, per tant, fer el documental m’ha servit per a endinsar-me l’educació pública. I és el que vull que faci la gent quan el miri”. Un audiovisual com a eina de reflexió sobre una dura realitat: “la qualitat de l’educació pública està en perill”. Cánovas explica que va demanar als docents que entrevistava que triessin una sola prioritat de les seves reivindicacions, i tothom va escollir les beques menjador. “Això vol dir que els infants passen gana, i que l’escola és un espai d’atenció a les necessitats socials més bàsiques” que, amb la crisi, s’estan disparant.

Cánovas, repartidor de Correus de professió, ha fet diversos projectes de cinema, un àmbit en el que es va formar al Centre d’estudis cinematogràfics de Catalunya. Anteriorment s’havia plantejat abordar temàtiques socials, però sempre s’havia dedicat a la ficció “i fins que no vaig plantejar-me el gènere documental , no vaig poder fer-ho”. Ha tirat endavant aquest projecte amb el seu temps i esforç, de manera no remunerada, amb els mitjans que li han prestat Prat Ràdio, on fa la secció de cinema des del 2006. I l’ajuda desinteressada de companys del cinema i alumnes del curs de cinema que Francesc imparteix a l’Escola d’Arts del Prat.

El seu projecte audiovisual ha tingut un gran handicap: no tenir permís per a gravar imatges dins de les aules ni als patis, perquè no es poden enregistrar menors d’edats. Però no han faltat recursos visuals. Les manifestacions, les pancartes als edificis de les escoles i els domassos grocs que pengen de molts balcons del Prat s’han convertit en icones de l’educació pública en temps de retallades.