Una advocada és vexada per la policia espanyola al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca per parlar en català

March 10, 2015 in Actualitat

La Plataforma per la Llengua denuncia un nou cas d’agressió greu pel fet de parlar català. Els fets es van produir quan una advocada present al CIE per prendre declaració a un client va haver de marxava del centre per atendre una urgència al jutjat de Sant Boi. Després d’haver acordat amb el personal del CIE ajornar la visita per a l’endemà, parlant en català ella i el personal del centre en castellà i sense que aparentment hi hagués cap problema de comprensió, un agent del Cos de la Policia Nacional espanyola va intervenir i la va abordar per l’esquena cridant: “Aquí se habla en castellano. Aquí tiene Vd. que hablar en castellano y no en catalán. Estamos en unas dependencias españolas y aquí se habla español y punto”. 

x Directa.cat

To amenaçador i vexant de la policia espanyola

L’advocada, que en aquells instants estava sola i no parlava amb ningú, li va expressar aquesta circumstància, i li va comentar que no estava pas parlant amb ell, tot i demanant-li que es calmés. L’agent va ignorar aquesta petició i va continuar repetint-li les mateixes paraules en to amenaçador i vexant. En aquells moments van venir uns altres agents en actitud defensiva del primer agent, i a la vista de tot plegat, i intentant apaivagar la situació, l’advocada els va insistir que havia de marxar. Acte seguit va aparèixer un superior, que s’havia adonat de l’incident i l’advocada va poder marxar finalment.

Agents inconscients de la gravetat d’aquest tipus d’accions

L’endemà, l’advocada va acudir al CIE per assistir el client i el cap de seguretat del CIE se li va disculpar per l’incident reconeixent-li que hi havia agents que no eren conscients de la gravetat d’aquestes accions. Tot i això, la víctima va demanar el full per interposar una queixa per l’incident i va posar-se en contacte amb la Plataforma per la Llengua, que li ha donat assessorament i està fent seguiment del cas.

La Plataforma per la Llengua denuncia les reiterades situacions que darrerament s’estan produint amb els cossos de la policia de l’Estat per agressions o comportaments vexatoris pel fet d’expressar-se en català. L’organització va presentar el 2013 un informe de 40 casos de greus discriminacions lingüístiques a les administracions públiques, molts dels quals són produïts per forces de seguretat de l’Estat. En els darrers dos anys hem estat recollint nous casos que presentarem pròximament en un nou informe. D’altra banda, l’ONG del català recorda que la Llei Orgànica 4/2010, de 20 de maig, del Règim disciplinari del Cos Nacional de Policia, a l’article 7, considera falta molt greu tota actuació que suposi discriminació per raó de llengua, de manera que l’actuació policial no només és vexatòria sinó que, a més, és contrària a la normativa establerta.