Jornades Llibertàries al Prat en homenatge als lluitadors antifeixistes (19-23 juliol) 1936-2006

juliol 10, 2006 in Memòria El Prat, Memòria històrica, Ruta Anarquista

x Catarko | GEPCAH “Grups d’estudis pratencs contra l’amnèsia històrica" | CNT Prat | KOP-Alta Tensió

 

Aquests darrers mesos diverses persones i col•lectius de tendència llibertària del Prat de Llobregat hem estat preparant aquestes jornades per retre homenatge a tots els lluitadors antifeixistes que fa 70 anys van plantar cara al feixisme. L’esclat de la Guerra Civil va suposar arreu una resposta popular que impulsaria un moviment revolucionari que arribaria fins al darrer racó del territori. Després de 70 anys a la nostra població encara no existeix cap estudi que expliqui els fets d’aquesta revolució i la Guerra Civil a nivell local, únicament esmentats de passada en els llibres d’història local. El silenci continua instaurat sobre aquest període i les autoritats no han emprés en tots aquests anys cap projecte que expliqui una part tan important de la nostra història.

Al Prat de Llobregat la versió de la Guerra Civil és la que durant més de 40 anys va imposar el franquisme. Aquí no ha calgut cap revisionisme, continuem sabent perfectament el nombre de morts durant el període produïts per incontrolats i que van rebre any rera any les misses i demès actes oficials, però encara avui dia desconeixem el nombre total de les víctimes de la repressió franquista. Aquesta amnèsia a nivell local ha deixat sense nom als centenars d’empresonats a camps de concentració, batallons de treballadors i presons, les desenes d’afusellats i morts a les presons, els joves pratencs que van deixar la vida als fronts, els que es van exiliar de la població. A dia d’avui el seu sacrifici continua oblidant-se de forma vergonyant.

Volem convidar a tothom a participar en les diferents activitats que hem organitzat com a homenatge als lluitadors antifeixistes. Hem volgut centrar les jornades en el moviment anarquista perquè és el nostre i perquè ha estat l’oblidat i el criminalitzat amb més ferocitat durant molts anys, un moviment que va ser majoritari a la nostra població i que continua sent un autèntic desconegut, però no volem oblidar-nos de tots els lluitadors que sent de diferents ideologies van defensar la Revolució i van lluitar contra el feixisme.

Per trencar aquest silenci, per retre homenatge a les víctimes del feixisme, per explicar els fets que coneixem de la Revolució a nivell local i en l’àmbit més general, per debatre i discutir sobre l’anarquisme en aquells moments tan decisius i en la seva conjuntura actual, per mantenir vives les herències revolucionàries, per explicar que una revolució va ser possible i es va portar a terme als nostres pobles….

Per la memòria històrica, per l’orgull i per l’esperança.

.

ACTES:

DIMECRES 19 JULIOL

19:30- Xerrada: “HISTÒRIA DEL MOVIMENT LLIBERTARI PRATENC” a càrrec dels historiadors Joan Mateu, Jordi Ramos i Joan Montblanc
Exposició permanent tots els dies

DIJOUS 20 JULIOL

19:30- Xerrada: “ARRELAMENT, CULTURA I ACCIÓ DE L’ANARQUISME A CATALUNYA” a càrrec de l’historiador Ferran Aisa autor dels llibres “La cultura anarquista a Catalunya” i “Una història de Barcelona: Ateneu Enciclopèdic i Popular”

DIVENDRES 21 JULIOL

19:30- Debat: “CONCEPTES DE L’ANARQUISME A L’ACTUALITAT”
21:30- Tapeo i kafeta oberta

DISSABTE 22 JULIOL

11:00- “LA RUTA DE L’ANARQUISME” Ruta a peu documentada pels llocs més emblemàtics de la revolució i l’anarquisme pratenc; Ofrena floral als lluitadors antifeixistes i inauguració de la plaça 19 de juliol de 1936

14: 30- PAELLA POPULAR (6€) Confirmeu assistència

22:00- CONCERT:

– ZERMEÑO (Heavy-Prat)
– KILL (Punk- Cornellà)
– MUGAMBU (Reagge festiu- Vilanova)

DIUMENGE 23 JULIOL

-19:00 TEATRE:

“MORT ACCIDENTAL D’UN ANARQUISTA” Adaptació de l’obra de Dario Fo per la companyia “La Terra Teatre” de Vilafranca

Tots els actes gratuits (excepte paella) es realitzaran al KOP-Alta Tensió (C/Dr.Soler i Torrents núm. 36) al costat de l’estació- Tren, busos 65, 165, L10, N16 i N17

ORGANITZEN:

Catarko
GEPCAH “Grups d’estudis pratencs contra l’amnesia històrica”
CNT Prat
KOP-Alta Tensió

 

+ informació: