Mobilització històrica per exigir el tancament del CIE de la Zona Franca

June 21, 2015 in Actualitat, DRETS

«2000 persones s’apleguen a les portes del centre de la Zona Franca en un acte on s’ha demanat al parlament català que es posicioni pel tancament d’aquesta presó per migrants».

 

   x La Directa
S’esperava una resposta massiva de la ciutadania aquest dissabte a les portes del CIE de Barcelona i les previsions no han fallat. La intensa campanya duta a terme durant les darreres setmanes per la plataforma Tancarem el CIE, formada per la campanya Tanquem els CIE, SOS Racisme i la fundació Migrastudium, ha aconseguit situar el centre de la Zona Franca en l’agenda política i mediàtica catalana. Dos-mil persones han respost a la crida i s’han acostat fins a la Zona Franca per exigir el tancament del centre i un canvi en les polítiques migratòries.

A les cinc de la tarda la parada de l’autobús 109 a la Plaça Espanya ja era ben plena de manifestants que esperaven el seu torn per completar el trajecte fins al carrer D de la Zona Franca. Paral·lelament, la línia d’autobús número 21 també transportava gent fins al CIE juntament amb els busos llançadora disponibles per a l’ocasió des de la parada de metro de Bellvitge. Un degoteig constant de persones desembarcaven dels combois i s’anaven aplegant al punt de trobada on començava la marxa. Moltes d’elles era la primera vegada que s’acostaven fins al centre i comentaven sorpreses la seva ubicació, a l’extrem sud-occidental dels polígons de la Zona Franca, gairebé a tres quilòmetres de distància dels primers edificis d’habitatges al municipi de Barcelona i a dos quilòmetres del nucli urbà del Prat de Llobregat.

Pocs minuts després de les sis de la tarda, centenars de persones han arrencat a caminar fins a les portes del CIE rere una pancarta amb el lema “Tancarem el CIE”. Al crit de “cap persona és il·legal” la manifestació ha recorregut dos-cents metres fins a situar-se davant l’escenari on s’ha desenvolupat l’acte. De ben aprop s’ho miraven els agents desplegats en un dispositiu policial format per quatre furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, que custodiaven l’accés principal al CIE. Tanmateix, dintre del perímetre del mateix recinte també hi havia una furgoneta de la Unitat d’Intervenció Policial de la Policia Nacional espanyola, cos que s’encarrega de la vigilància d’aquest centre sota la tutela del ministeri d’Interior espanyol. Al davant del cordó policial, diverses activistes han col·locat cinc fotografies de persones que han perdut la vida en vols de deportació forçosa o, en estranyes circumstàncies, en centres d’internament d’estrangers. Altres persones han pintat amb guix siluetes de persones a la façana del mateix centre i a l’asfalt del carrer. Entre les manifestants hi havia pancartes de col·lectius amb una llarga trajectòria de lluita pels drets de les persones migrants, com Te Kedas Donde Kieras o l’Espacio del Immigrante, i d’altres moviments com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o els Iaioflautes.

Música i parlaments contra el CIE

Els parlaments i actuacions poètiques i musicals han arrencat amb les danses d’un grup de dones africanes. Seguidament, el periodista Carles Solà, que ha estat l’encarregat de presentar l’acte, ha donat pas a les actuacions de diversos grups musicals com Ze Fuga, Microguagua i Mount Zion Soldiers. Per l’escenari també han passat membres de diferents col·lectius dels moviments socials i entitats de la societat civil, que s’han dirigit a les assistents per mostrar el seu suport a la lluita pel tancament del CIE. Des de Joves Africans, passant per la plataforma Stop Mare Mortum i Papers per Tothom, fins a membres de grups de suport a les lluites dels pobles àrabs. Una portaveu de la campanya Tanquem els CIE, Mercè Duch, ha afirmat davant la multitud que l’escoltava “hem iniciat un camí sense retorn pel tancament del CIE, exigim a les institucions que us posicioneu pel tancament”. Aquesta missiva ha arribat fins a les oïdes de les diverses representants de partits polítics que han secundat la convocatòria. Entre elles, destacava la presència de la nova batllessa de Barcelona, Ada Colau, el portaveu parlamentari d’ERC, Oriol Amoròs, el diputat d’ICV-EUiA al parlament, David Companyon, i la diputada de la CUP-AE, Isabel Vallet.

La pilota a la taulada del parlament

La demostració de força de la plataforma Tancarem el CIE arriba dues setmanes abans que es votin al Parlament de Catalunya les conclusions del grup de treball de Revisió del model dels CIE. Aquest grup s’ha dut a terme durant els darrers mesos dins el marc de la Comissió de justícia i drets humans de la cambra catalana. Actualment, ERC, ICV-EUiA i la CUP-AE ja han anunciat el seu suport a les conclusions plantejades per Tancarem el CIE, i la balança s’acabarà de decantar a favor o en contra quan el PSC i CDC anunciïn la seva posició. “El CIE és la punta de l’iceberg d’unes polítiques migratòries racistes, repressives i excloents” ha afirmat a la Directa Sandra Queraltó, de Tanquem els CIE, al mateix temps que ha deixat clar que el Parlament de Catalunya “té a les seves mans exigir al govern de l’Estat el tancament del CIE de la Zona Franca en un termini màxim de sis mesos”. Serà el dijous 2 de juliol quan es votaran les conclusions i es decidirà si el document que consensuïn els grups parlamentaris es debat i vota al ple del parlament, durant la darrera sessió abans del tancament del curs parlamentari. “Barcelona i Catalunya poden esdevenir un referent a nivell estatal i europeu en la lluita per un canvi de model en les polítiques migratòries i pel tancament del CIE, només cal responsabilitat política” manifestava la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, que no recordava una convocatòria tan massiva com la d’aquest dissabte ni a l’antic CIE de la Verneda, ni al de la Zona Franca. “Tancar el CIE ha deixat de ser una utopia” ha estat una de les frases més repetides durant les darreres setmanes. Ara sí, sembla que aquest objectiu és més a prop que mai de fer-se realitat.