Nova protesta global contra el ‘voltor’ immobiliari Blackstone

October 14, 2015 in Actualitat, DRETS

x La Riuada

El fons voltor Blackstone han tornat a ser l’objecte d’una acció internacional de protesta contra els desnonaments i l’especulació. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha dut a terme accions a les seus de l’empresa a Barcelona -concretament al Prat de Llobregat- Sevilla, Madrid i Lanzarote, i a d’altres localitats, han protestat a les oficines de Blackstone Catalunya Caixa.

Les mesures contra els desnonaments xoquen amb els fons voltors

Des de que Blackstone va començar a adquirir paquets d’hipoteques a Catalunya Caixa l’estiu del 2014, la PAH ha dirigit les seves protestes contra aquest fons voltor, i aquesta és la tercera vegada que s’han dirigit a les portes de la seu de l’empresa situada al polígon Mas Blau del Prat, en accions coordinades amb altres ciutats a nivell internacional mitjançant l’associació Right to the City Alliance.Dues-centes persones han anat de l’estació de la Renfe fins a les portes de l’edifici, algunes s’han quedat al perímetre exterior i d’altres han entrat més enllà de la tanca. A dos quarts d’onze els vidres ja havien quedat plens d’adhesius verds davant de la mirada dels vigilants de seguretat. La PAH ha mantingut la protesta al llarg del matí per tal d’aconseguir reunir-se amb representants de Blackstone, que en un principi s’havien negat a rebre’ls avui i volien posposar la trobada, cosa que les activistes no han acceptat. Finalment, al migdia, han accedit a la reunió en què la PAH els ha fet arribar les seves peticions.

La PAH s’ha reunit amb Blackstone en diverses ocasions en què l’empresa ha mostrat bones intencions que mai s’han traduït en fets concrets. Amb aquesta protesta, la Plataforma vol denunciar el menyspreu de l’empresa pels afectats i pressionar-la per tal de que compleixi amb la Iniciativa Legislativa Popular contra els desnonaments i la pobresa energètica, aprovada pel Parlament de Catalunya el mes de juliol. Exigeix que aquest i altres fons inversors i bancs apliquin les dacions en pagaments i lloguers socials a persones que evitarien els desnonaments de les persones en situació d’emergència habitacional, tal i com s’estableix a la normativa.

Una altra de les reivindicacions és que Blackstone millori el tracte que té amb els clients que tenen dificultats per a pagar les hipoteques. Segons la PAH, les afectades han de comunicar-se amb la propietària de les seves hipoteques a través d’una línia d’atenció telefònica amb la qual tenen un tracte que qualifica de denigrant, que afegeix pressió sobre les clientes.

Especular amb les hipoteques fallides

Blackstone és el primer fons voltor del món. Té un ampli negoci hipotecari als Estats Units i fa uns anys va entrar amb força a l’Estat espanyol. L’acció a El Prat d’avui se centra, concretament, en el paper de Blackstone en l’adquisició d’hipoteques de l’antiga Catalunya Caixa. Aquesta primavera, Catalunya Caixa va vendre a Blackstone un paquet de títols, bàsicament hipoteques sobre les quals hi havia impagaments, amb un descompte del 70% sobre el seu valor, rebaixa que l’entitat bancària mai havia ofert als deutors. Altres operacions de compra massiva de deutes en fallida devaluats de Blackstone a l’Estat espanyol van ser l’adquisició de gairebé 3.000 habitatges de l’Empresa municipal d’habitatge i sòl que va vendre l’exalcaldessa Ana Botella i, fa uns mesos, la compra d’un paquet de préstecs morosos de Caixa Banc composat per 271 promocions d’obra nova acabada, 160 sòls i promocions d’obra nova en construcció.

L’abast de l’acció #StopBlackstone ha assolit altres ciutats de tres continents. Al migdia ha començat la protesta a Dublin i Londres, i a mesura que passen les hores s’ha activat a Tokyo, Nova York, Seattle i Atlanta, entre d’altres. L’epicentre de l’especulació de Blackstone és a Estats Units, on gasta fins a 100 milions de dòlars a la setmana en la compra de propietats executades. Després de comprar els títols amb grans descomptes, pressiona per a que les famílies més vulnerables abandonin l’immoble per tal de posar-lo a la venda o en lloguer a un preu molt més elevat.

La PAH denuncia que els grups financers com Blackstone tenen unes pràctiques molt més agressives de cara a les deutores i que, quan es fan amb els títols hipotecaris, fins i tot tiren enrere dacions en pagament o lloguers socials ja acordats. Amb el traspàs de les hipoteques de Catalunya Caixa, les afectades s’han trobat amb una indefensió molt més gran i les negociacions que s’havien aconseguit estan aturades.