Tal dia com avui, de 1939 l’Estat Francès va obrir la frontera als refugiats que fugien de l’avanç feixista

gener 28, 2020 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«L’ocupació de Catalunya per part de l’exèrcit franquista provocar un èxode massiu de refugiats, entre els que podríem trobar també centenars de veïns i veïnes del Prat que enfilaren camí a l’exili».

 

Tal dia com avui, un 28 de gener de 1939 l’Estat Francès va obrir el pas de la frontera als mig milió de refugiats que fugien de l’avanç feixista.

La gestió de l’Administració fran­cesa va consistir a internar molts dels exiliats a precaris camps de concentració que no reunien les mínimes condici­ons d’habitabilitat i salubritat. A Argelers, a la Catalunya Nord, a només vint quilòmetres de la frontera, es va construir el primer “camp de concentració”, en mots del Ministeri de l’Interior francès de l’època, per a tancar els refugiats del bàndol republicà de l’altre banda de la frontera. Entre 1939 i 1941 només en aquest camp hi van morir 216 persones, de les quals 70 eren nens petits

Entre gener i febrer de 1939 unes 500.000 persones van travessar els Pirineus per l’Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès. Part d’aquests refugiats van ser deportades i retornats a l’Estat Espanyol tot i el perill de ser assassinades, empresonades o ingressades en camps de concentració i a treballs forçats.

A dia d’avui, davant la negativa de l’ajuntament de enretirar-los tots, encara resten al Prat carrers dedicats a persones relacionades amb aquell règim feixista.

.

Informació relacionada

L’entrada de les tropes franquistes al Prat