Tal dia com avui, un 25 de gener de 1939; les tropes franquistes ocupaven la població del Prat de Llobregat

January 25, 2018 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«L’ocupació de Catalunya per part de l’exèrcit franquista provocar un exòde massiu de refugiats, entre els que podriem trobar també centenars de veïns i veïnes del Prat que enfilaren camí a l’exili».

La gestió de l’Administració fran­cesa va consistir a internar molts dels exiliats a precaris camps de concentració que no reunien les mínimes condici­ons d’habitabilitat i salubritat. A Argelers, a la Catalunya Nord, a només vint quilòmetres de la frontera, es va construir el primer “camp de concentració”, en mots del Ministeri de l’Interior francès de l’època, per a tancar els refugiats del bàndol republicà de l’altre banda de la frontera. Entre 1939 i 1941 nomès en aquest camp hi van morir 216 persones, de les quals 70 eren nens petits

Entre gener i febrer de 1939 unes 500.000 persones van travessar els Pirineus per l’Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès. Part d’aquests refugiats van ser deportades i retornats a l’Estat Espanyol tot i el perill de ser assassinades, empresonades o ingressades en camps de concentració i a treballs forçats.

A dia d’avui, davant la negativa de l’ajuntament de enretirar-los tots, encara resten al Prat carrers dedicats a persones relacionades amb aquell règim feixista.

Ús deixem amb l’entrada del blog de la campanya “Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers” on relaten aquells fets esdevinguts un 25 de gener.

L’entrada de les tropes franquistes al Prat