Tal dia com avui, el llibertari pratenc Julián Acero era afusellat pel feixisme

November 21, 2018 in Memòria El Prat, Memòria històrica

«El 21 de novembre de 1941 era afusellat el llibertari pratenc Julián Acero Tejel al Camp de la Bota».

Tal dia com avui era afusellat el llibertari pratenc i sindicalista de la CNT Julián Acero Tejel al Camp de la Bota. Joan Vila Dalmau va demanar personalment la reobertura i repetició del judici al jove, Julian Acero Tejel, que havia estat condemnat a 20 anys de presó per causes polítiques. En motiu d’aquesta revisió seria condemnat a mort i afusellat el 21 de novembre de 1941.

Joan Vila Dalmau, el responsable de la seva mort, va ser durant molts anys administrador de l’antiga finca de la Ricarda i caporal del Sometent, cos armat dels grans propietaris, i pertenyia a una família d’arrelada tendència dretana. El seu pare va ser assassinat al cementiri de Montcada durant la Guerra Civil per un grup d’incontrolats, ell que estava present i també anava a ser afusellat es va poder escapar en amagar-se a un nínxol. Va ser alcalde entre l’11 de març de 1946 i el 18 de novembre de 1947. El seu mandat coincideix amb l’època en que la repressió franquista va ser més dura. La legislació del moment encarregava als alcaldes l’elaboració dels informes polítics i socials que s’utilitzaven en els judicis sumaríssims que patirien centenars de pratencs que en ser del bàndol perdedor van passar molts anys d’empresonament.

L’any 2013 a petició de la plataforma ‘Esborrem el Feixisme, dignifiquem els carrersl’Ajuntament va retirar del nomenclàtor pratenc els carrers dedicats a tres alcaldes franquistes. Entre ells el dedicat a la memòria de Joan Vila Dalmau. Tot i això, segons aquest col·lectiu antifeixista encara queden a El Prat quatre carrers dedicats a franquistes, alguns d’ells directament implicats amb la repressió feixista com el mateix Joan Vila Dalmau.

Nat a Saragossa, Julián Acero va vivia al Carrer Ignasi Iglesias. El novembre de l’any 2006 quan un grup de joves va okupar l’edifici abandonat on havia residit temps enrere Acero, van batejar-se l’okupació com “Els Bloques de Acero” en memòria d’aquest militant llibertari assassinat. L’okupació de l’immoble però, tindria una vida efímera, i va ser desallotjat pel procediment conegut per exprés per unitats de la BRIMO dels Mossos d’Esquadra que van detenir-ne cinc dels seus okupats a l’interior, i un altre al exterior, en un cordó policial.