Ara farà 10 anys van conmemorar el 70è aniversari de la revolució social en plena rua de carnestoltes

February 6, 2016 in Memòria El Prat, Memòria històrica

La rua de carnestoltes del Prat de Llobregat ha estat un lloc on tradicionalment hem pogut trobar espai també per la crítica social. Un espai reivindicatiu entremesclat amb l’ambient festiu i la tradició que podem trobar tant amb el contingut de determinades comparses, fins certs moviments socials que han volgut aprofitar la rua de carnestoltes en certes ocasions per visibilitzar les seves propostes.

Aquest darrer seria el cas d’una llarga llista; l’abolició del deute extern, un conflicte laboral a la Damm, la defensa d’un centre social okupat, les retallades socials, la normativa de civisme, la repressió contra un activista pratenc, l’AVE i la defensa del delta…

Aquest seria igualment el cas, just ara farà una dècada, de la Comparsa miliciana antifeixista que va participar en la rua de carnestoltes del Prat el 25 de febrer 2006. La comparsa composta per aprop d’una quarentena de persones vestides de milicians van desfilar tot acompanyades de nombroses recreacions, que van des d’un blindat dels anomenats “tiznados”, a barricades de sacs de sorra armades sobre rodes per poder-se moure, i a destacar l’actuació en viu de l’Orquestra Trinxera pujada al damunt d’un camió tunejat a l’estil 36, tot encapçalant la comparsa mentre interpretaven versions del cançoner revolucionari dels nostres avis i àvies.

Segons el testimoni d’un dels participants d’aquella rua, un dels membres del jurat va apropar-se a alguns dels components de la comparsa miliciana i després de felicitar-los per la disfressa va confessar-los que “si no fóssiu qui sou, haguéssiu guanyat”.

L’organització de la comparsa estava emmarcada dintre dels actes de commemoració al Prat del “70è aniversari de la revolució” que van culminar el juliol d’aquell mateix any amb unes jornades llibertàries organitzades pel col·lectiu llibertari ‘Catarko‘ amb la col·laboració de la CNT del Prat i del desaparegut KOP -Alta Tensió-.

Ús deixem amb diverses fotografies recordant aquella diada de carnestoltes de fa deu anys.
Fotogràfies Comparsa miliciana antifeixista carnestoltes 2006