La darrera ‘Festa de la Terra’ serveix per alertar sobre els nous plans urbanístic que amenacen de nou al Delta

abril 28, 2016 in Actualitat, TERRITORI

Sortida als espais naturals del delta durant la 8a Festa de la Terra

Jose Garcia, menbre de DEPANA i un vell activista en contra del desviament del riu i en defensa del delta, va alertar divendres passat, en el marc d’una xerrada organitzada en el marc de la 8a festa de la terra organitzada pel col·lectiu llibertari ‘Catarko’ sobre els darrers plans urbanístics que afecten el Prat i al conjunt del territori i del medi natural del delta.

Garcia va parlar començar per l’àmbit més local, explicant el recurs contenciós administratiu a la modificació urbanística del Parc Agrari, vinculat al pla urbanístic municipal de l’ARE Prat-Sud que impulsa l’Ajuntament del Prat; i de qüestions com la del Riu Vell, on la construcció dels nous accessos viaris i ferroviaris podrien suposar la liquidació física de l’antiga desembocadura a la banda de l’Hospitalet i un fort impacte visual a la banda del Prat; Garcia va parlar igualment del Pla Director Urbanístic Gran Via-Sud que amenaça Can Trebal i què es troba en fase de tramitació; i del conegut com “Eurovegas2“, el PDU Delta del Llobregat, un pla urbanístic i econòmic plantejat com a mesura compensatòria per la pèrdua del projecte de Sheldon Adelson, que es troba actualment en fase de recurs administratiu i que tindrà un fort impacte a les poblacions veïnes de Sant Boi, Viladecans, Castelldefels i Gavà.  Més enllà dels aspectes jurídics, durant la xerrada els organitzadors també van assenyalar devallada de la mobilització arran de la paralització d’Eurovegas. i la necessitat de traslladar el conflicte de nou al carrer i fer visibles aquestes noves amenaces davant del relat hegemònic dels poders polític i econòmic.

Només unes xifres:
.

L’any 1994 quan se signa el Pla Delta hi havia unes 1000 hectàrees de conreu al Prat, el darrer cens agrari del 2009 redueix aquesta xifra a 102. Una reducció del 90% en tan sols 15 anys!! Esmentar les 36 masies enderrocades durant el mandat d’ICV, la xifra més gran de la història superant en molt les que va enderrocar el franquisme. Per suposat en el relat oficial de l’Ajuntament del Prat no trobareu cap rastre del pla urbanístic municipal de l’ARE Prat Sud que de moment porta dues masies enderrocades: Cal Pau Pi i Cal Costelleta, i que preveu enderrocar en la segona fase Cal Peret del Serra i carregar-se nombroses hectàrees més de conreu, en la mateixa zona on s’afegirà a uns pocs metres la carretera del vial de connexió port-aeroport que surt d’aquell pont blanc nou tan maco. En total unes 40 hectàrees de conreu del centenar que queden estan directament amenaçades. Per si algú no ho ha entès, la principal amenaça pels camps pratencs és un pla urbanístic de l’Ajuntament i que no trobareu en publireportatge sobre el Parc agrari com el recent documental emès per TV3 ‘La porta del darrera”. Advertia el col·lectiu organitzador durant la presentació de la xerrada.

En acabat de la xerrada començarà la part més lúdica de la jornada celebrada al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ amb la “Festa del Quinto”; on se servien quintos acompanyat de diferents tapes elaborades. L’endemà aquesta vuitena edició de la Festa de la Terra, va donar-se per acabada al migdia amb un vermut popular en finalitzar una sortida amb bicicleta pel delta que va començar dues hores abans. La Festa també va servir per conmemorar el neixement de Catarko 10 anys abans, al desembre de 2005.

 Informació relacionada:

Torna ‘La Festa de la Terra’ a El Prat després d’un parentesis de 6 anys.

El futur de la zona agrícola pratenca en perill