Una ‘Black Panther Party’ vol celebrar divendres vinent el 50è aniversari del naixement dels Panteres Negres

May 14, 2016 in Actualitat

«El col·lectiu Catarko conmemorà  aquest divendres amb una diada al Casal festiva i divulgativa el 50è aniversari de la fundació del Partit dels Panteres Negres als EUA».

 

Les dècades dels anys seixanta i setanta van marcar un abans i un després per a les lluites del moviment pels drets civils i el Black Nationalism. El seu èxit movilizador en la primera d’ambdues dècades va generar en la següent una oposició reaccionària llançada des de les clavegueres de l’Estat per mitjà del programa de contra-intel·ligència (COINTELPRO). L’assassinat de líders com Martin Luther King Jr., Malcolm X o Fred Hampton va reforçar la necessitat quotidiana de seguretat enfront de les agressions racistes allà on l’habitual ja eren els atacs xenòfobs.

En aquest context emergeixen organitzacions com el Black Panther Party for Self-Defense, més conegut com els Black Panthers. La seva combinació d’un discurs antagonista que no excloïa el repertori armat defensiu o la generació de comunitat gràcies a experiències com el programa de desdejunis gratuïts, la rehabilitació de drogodependents i una infinitat d’activitats més, aviat es va convertir en un procés al que solament es podia aturar per mitjà de la infiltració, la violació de l’estat de dret i la intoxicació dels barris i espais alliberats per mitjà del tràfic d’heroïna.

Des de Catarko us conviden doncs a conmemorar el 50è aniversari del naixement dels Panteres Negres i assistir a la xerrada divulgativa sobre els Panteres Negres a càrrec de Manel Ros, a llegir el dossier gratuit que acompanyarà aquesta xerrada, i a gaudir de la Black Panther party, una festeta posterior d’homenatge a la música negra i la cultura afro-americanes que arriba a la seva edició, i que en aquesta ocasió estan preparant-la per aquest divendres 20 de maig a partir de les 19h al Casal Okupat i Autogestionat del Prat ‘La Llavor’.