El govern espanyol de Mariano Rajoy ajorna la reobertura del CIE de Zona Franca

June 14, 2016 in Actualitat, DRETS

«Unes 400 persones es manifesten pel centre de Barcelona seguint la crida prèvia de la campanya Tancarem el CIE, que no es va desconvocar malgrat el canvi de plans del Ministeri de l’Interior».

 

x La Directa

Un portaveu del Ministeri de l’Interior va explicar, en unes declaracions al diari El País aquest dilluns, 13 de juny, que l’anunciada nova entrada en funcionament de les instal·lacions del Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca es posposarà fins després de les eleccions del 26 de juny. El recinte està inactiu, des de fa sis mesos, arran d’unes obres de condicionament i millora ordenades pel jutjat d’instrucció número 1, encarregat de la vigilància i el control del CIE. Davant l’anunci de mobilitzacions, les obres s’allargaran fins després de la cita electoral, malgrat que el govern del PP havia confirmat la reobertura del CIE el 16 de juny. Tot i així, la campanya Tancarem els CIE va decidir mantenir la manifestació prevista pel dimarts 14 de juny, a les set de la tarda.

Així, a l’hora prevista, al voltant de 400 persones es van manifestar pel centre de Barcelona per exigir el tancament definitiu de la instal·lació. La marxa va sortir de la plaça d’Urquinaona i va seguir per la Via Laietana. Durant el recorregut, es van cridar consignes contra la reobertura del centre i en solidaritat amb els manters. En arribar a la plaça de Sant Jaume, una portaveu de la campanya Tanquem el CIE i un portaveu del sindicat de manters van pronunciar un breu discurs on es van reafirmar en convocar noves mobilitzacions fins que el CIE de la Zona Franca tanqui definitivament. En aquest sentit, cal recordar que tant l’Ajuntament de Barcelona com el Parlament de Catalunya han aprovat declaracions a favor del tancament.

Alba Cuevas, portaveu de la campanya Tancarem el CIE –impulsada per SOS Racisme, Tanquem els CIE i Migrastudium–, feia una crida a seguir “mostrant el rebuig a l’existència del centre d’internament i per reivindicar i exigir a les institucions catalanes, tant el Parlament de Catalunya com l’Ajuntament de Barcelona, que facin alguna cosa per evitar la reobertura; s’han de moure totes les peces possibles”. “No descartem fer accions puntuals en cas que intentin reobrir-lo, però potser seran més simbòliques, ho haurem de valorar. Cal recordar, però, que estem en un context electoral i el marc d’incidència estatal serà molt important a partir d’ara”, ha explicat Cuevas fent referència indirecta a l’actual escenari de govern en funcions de Mariano Rajoy.

Jaume Asens, tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, considera que “l’intent de reobertura del CIE ordenat per un govern en funcions en plena campanya electoral és una provocació i una falta de respecte als drets humans, a tota la mobilització ciutadana que ha lluitat tenaçment per impedir-ho. Però, sobretot, una falta de respecte a la nostra pròpia sobirania, com a país i com a ciutat”. El 24 de novembre passat, el consistori va aprovar una declaració institucional contra la reobertura que va rebre el suport de la pràctica totalitat dels partits presents al ple: BeC, CiU, ERC, PSC i la CUP-Capgirem; només se’n van desmarcar C’s i el PP.

Per la seva banda, la regidora Maria Rovira (CUP-Capgirem) ha manifestat: “Estem pel tancament, perquè són centres on es vulneren els drets més bàsics, serveixen per reforçar el racisme institucional i, a més, ho fan des d’una perspectiva criminalitzadora de la pobresa. Creiem que l’Ajuntament hauria de posicionar-se de manera clara i, malgrat no tenir competències concretes en el tema del CIE, sí que té instruments propis, com el padró, en les polítiques relacionades amb les persones migrades. Els drets bàsics han d’estar garantits per a tothom, vingui d’on vingui”.

La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, opina que el Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca “no hauria de tornar a obrir”. Vilà diu que “la finalitat dels CIE és antidemocràtica: privar de llibertat i incomunicar ciutadans indocumentats o sense permís per residir en territori espanyol”.