‘El Prat Llibertari’ publicarà un especial sobre la revolució a El Prat en motiu del seu 80è aniversari

July 19, 2016 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Introducció a l’Especial d’El Prat Llibertari pel 80è aniversari de la revolució a El Prat

 

La història de la Revolució s’ha explicat des del cantó dels vencedors, el franquisme va basar la seva política repressiva en la criminalització del govern republicà. Si els propis republicans eren considerats “rojoseparatistas”, els revolucionaris eren l’encarnació del diable.

Durant quaranta anys se’ns ha ensenyat que aquelles persones l’únic que perseguien eren la sang i la violència. L’entrada dels franquistes al Prat el 25 de gener de 1939 va portar a la presó, camps de concentració i batallons de treballs forçats, aproximadament uns 500 pratencs i pratenques de totes les tendències d’esquerra, l’exili també afectaria a centenars de persones, alguns d’ells acabant en els camps nazis de Gusen i Mauthausen com és el cas d’almenys cinc pratencs que allà s’ha testimoniat. D’altres serien afusellats al camp de la Bota o a Montjuic o moririen a la mateixa presó, es coneixien els casos d’almenys una quinzena. Una repressió que es va dedicar a esborrar qualsevol llavor revolucionària i qualsevol record del passat. Durant dècades la seva memòria ha estat amagada pel franquisme i posteriorment pels pactes de la transició, la revolució i els canvis socials que van succeir se’ns han amagat, i milicians i posteriorment maquis eren considerats simples bandolers o terroristes.

A hores d’ara encara no sabem ben bé quantes víctimes va deixar el franquisme al Prat en una prova evident d’aquesta desmemòria o memòria selectiva.

 

Matèrials associats a l’especial [Sense amos, ni patrons. El Prat crònica d'una revolució]

.

Sense amos, ni patrons. El Prat, crònica d’una revolució

Tal dia com avui: Diaz Sandino i grups anarquistes fortifiquen La caseta del Mar anticipant-se al cop feixista

.Tal dia com avui de 1936 els carrabiners del Prat es presenten a l’ajuntament per posar-se a disposició de la República arran del cop d’estat feixista

Tal dia com avui de 1936 Díaz Sandino fa una crida als pratencs a empunyar les armes per aturar el cop feixista

Tal dia com avui de 1936 Jesús García Herguido, “el dimoni roig”, és va presentar a l’aerodrom d’El Prat per combatre als militars feixistes revoltats

Tal dia com avui de 2006 van concloure les jornades llibertàries commemoratives del 19 de Juliol

Tal dia com avui s’inaugurar la Plaça 19 de Juliol 1936 en el marc d’unes Jornades Llibertàries

[La Vinyeta] Preparant el “remake” d’un clàssic