Tal dia com avui de 2006, antifeixistes substitueixen tots els noms dels carrers franquistes del Prat

October 12, 2019 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Victor Casanoves rebatejat com a carrer Felipe Diaz Sandino

Tal dia com avui de 2006 en el marc de la “celebració” del 12 d’octubre, un grup de pratencs va netejar el poble de nombrosa simbologia franquista. Dues accions paral·leles es van dur a terme durant la matinada prèvia a la data, una consistent en la retirada de gairebé una quarantena de plaques del “Ministerio de la Vivienda” franquista, encara presents a nombrosos edificis pratencs. I una altra, rebatejant el nom d’alguns carrers que estan dedicats a personatges lligats amb el franquisme.

En el comunicat de l’acció s’expliquen els noms dels sis carrers i el motiu de la seva substitució, el grup es declara contrari a la celebració d’aquesta diada commemorativa d’un genocidi i de l’imperialisme espanyolista, el compromís amb els lluitadors antifeixistes del 36, i la voluntat ferma de continuar retirant els símbols fins que no en quedi cap.

El grup denuncia que durant el ple del 5 d’octubre del 2005 el consistori pratenc es va comprometre a la retirada total d’aquestes plaques. Durant el mes d’abril del 2006 una nova notícia parlava de la retirada de només quatre de les mateixes, un nombre irrisori per els antifeixistes “que ni tansols han estat capaços de complir”. Pels antifeixistes després d’un any i els carrers continuaven “lluint” nombrosos símbols feixistes “demostrant, un cop més, la falsedat dels acords consistorials que únicament serveixen de cara a la galeria i evidenciant que l’única solució per acabar amb la presència feixista és l’acció directa”.

La darrera de les plaques amb del Ministerio de la Vivienda franquista amb simbologia de la Falange va ser eliminada aquesta passada Festa Major en el marc del 10è Cercatasques Antifeixista convocat per la campanya ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers‘.

———————————————————————–

Comunicat de l’acció:

ACCIÓ ANTIFEIXISTA Feixisme, ni al Prat ni enlloc!! 1492- massacre indígena

En el marc de la “celebració” del 12 d’octubre, dia de la Hispanidad, un grup de pratenques ha decidit netejar El Prat de material i noms franquistes. Hem eliminat una quarentena de plaques del “Ministerio de la Vivienda” franquista i hem rebatejat sis carrers per la seva relació amb el feixisme. Amb aquesta acció volem comunicar:

- El nostre absolut rebuig a aquesta festivitat i tot el que representa. Des del genocidi comès als pobles americans, fins a l’actual paper de l’estat espanyol vers altres realitats culturals, lingüístiques i nacionals.

- El nostre compromís amb tota aquella gent que va lluitar per defensar els drets i llibertats de la classe obrera i del nostre poble ara fa 70 anys, dels que ens considerem hereus.

- L’hipocresia del consistori pratenc davant els compromisos presos el 5 d’octubre del 2005, quan van aprovar una moció a favor de la retirada d’aquests símbols, els quals, un any després, es mantenien intactes, fins la passada nit, sense que s’haguès retirat ni una sola placa.

- L’exigència del canvi de nom d’aquells carrers que tenen relació amb el franquisme. És una vergonya que alguns carrers portin el nom d’alcaldes franquistes (Joan Vilà i Dalmau, Rafael Ferrer Monés), famosos feixistes locals (Victor Casanovas, Rector Farrès i Poch), culpables de l’afusellament i empresonament de nombrosos pratencs, i que es mantinguin denominacions imposades pel franquisme (Plaça Espanya) o el nom del successor del dictador (Juan Carlos I).

- Animem a les ciutadanes i ciutadans del Prat a continuar la tasca ahir encetada, i a arrencar totes les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda que encara queden a la població.

- La nostra voluntat de continuar en un futur la neteja de simbologia franquista fins que no en quedi cap.

Ahir, avui, demà…Antifeixistes sempre!! Amunt el Prat viu i combatiu!!

12 d’Octubre del 2006. El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)