Tanquem els CIE demana al jutjat que investigui les presumptes agressions policials durant el motí

novembre 4, 2016 in Actualitat, DRETS, LLIBERTATS

«Presenten una queixa al Jutjat de Control del CIE perquè tenen indicis d’agressions policials contra almenys nou interns, consideren insuficients els reconeixements mèdics i denuncien indefensió jurídica que provoca la manca de traductores».

x La Directa

La plataforma Tanquem els CIE ha presentat aquest matí una queixa formal al Jutjat de Control del CIE de Barcelona perquè investigui els fets succeïts durant la nit del passat dimarts al centre d’internament de la Zona Franca de Barcelona, on una setantena d’interns van protagonitzar una protesta que va derivar en la intervenció de la Policia Nacional espanyola per sufocar-la.

En l’escrit, l’advocat Andrés Garcia Berrio al·lega que, durant les visites que ell mateix i altres voluntaris del col·lectiu han dut a terme al CIE, s’han entrevistat amb vuit interns que han denunciat que “van existir elements irregulars i eventualment delictius en l’actuació policial”, tant per part d’agents del Cos Nacional de Policia (CNP) destinats al CIE duran el torn de tarda i de nit, com per part dels agents de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la mateixa Policia Nacional espanyola.

Els indicis que apunten perquè el jutjat prengui en consideració la queixa es basen en situacions explicades pels interns. Aquests han relatat que en el moment que els antidisturbis van entrar al CIE les setanta persones amotinades van “alçar les mans en senyal de què havia acabat la protesta”. Segons els diversos testimonis presencials, van ser escorcollats al pati i posteriorment traslladats per agents en grups de quatre a les seves respectives cel·les. És en aquest moment on els migrants denuncien agressions per part dels policies, que els haurien colpejat a les escales que donen accés al primer pis “amb porres, sense justificació i en un passadís de policies”.

Així mateix, el document lliurat al jutjat denuncia que els reconeixements mèdics realitzats posteriorment als interns van ser “molt superficials”, valent-se els agents de l’excusa que “havien de visitar a molts interns”, i que la manca d’intèrprets en el moment de la intervenció policial genera que les ordres policials “es facin per la força”, considerant que la manca de traductores “augmenta la inseguretat jurídica així com la tensió al centre”.

Per tot això l’advocat, en representació de Tanquem els CIE, ha sol·licitat formalment al jutjat de control la recollida de totes les imatges del centre que van gravar la intervenció policial la nit i matinada de dimarts a dimecres, amb l’objectiu de comprovar si van existir actuacions irregulars o delictives que s’hagin de remetre al jutjat de guàrdia. A més a més, també sol·licita que es prengui declaració als interns que han ofert el seu testimoni, que s’aportin els informes mèdics i que els denunciants siguin visitats novament per un metge forense del jutjat. Per últim, l’escrit sol·licita al jutge de control que dicti una resolució prohibint l’entrada d’agents antidisturbis al CIE.