Denuncien a inspecció de treball que Valoriza no retira per escrit quatre acomiadaments

December 3, 2016 in Actualitat, ECONOMIA

«La situació als vestíbuls de l’Aeroport del Prat on es fa vaga segueix tensa. L’empresa ha intentat que treballadors del mateix grup netegessin dissabte el recinte però s’hi han negat».

  x Diari del Treball
Els conflicte que afecta les treballadores i els treballadors que realitzen la neteja de les instal·lacions de l’Aeroport de Barcelona s’enquista. CCOO ha presentat denuncia a Inspecció de treball per vulneració de drets fonamentals i els treballadors han avortat un intent de ser suplits per altres operaris del mateix grup empresarial.

Els vaguistes, vinculats amb l’empresa Valoriza, del grup Sacyr, es van concentrar divendres, un altre cop als vestíbuls de les terminals 1 i 2 per fer conèixer als viatgers les seves reivindicacions. Al mateix temps les instal·lacions del Prat comencen a omplir-se de brutícia fruit dels quatre dies de vaga convocada pels sindicats CCOO i UGT.

El conflicte ha estat instat pels sindicats a causa de l’inici de la tramitació per part de l’empresa d’un expedient emparat amb l’article 41 de la reforma laboral que pretén canviar unilateralment l’organització del treball que hi havia fins ara.

Valoriza, que oficialment no s’havia expressat, ha fet arribar un comunicat en el qual mostra la seva posició en relació amb la vaga. L’empresa ha expressat la seva gran voluntat d’arribar a un acord. Al mateix temps ha lamentat les molèsties que poden afectar els viatgers després dels diversos dies de vaga de les seves treballadores i treballadors.

Segons Valoriza Facilities, la negociació que planteja al comitè d’empresa suposa únicament adequar els horaris dels treballadors a les necessitats de l’aeroport “amb l’objectiu de donar un millor servei als usuaris, especialment en les èpoques de major trànsit”.

“L’empresa no ha plantejat una negociació salarial ni vulneració dels drets dels treballadors”, segons afirma el comunicat de l’empresa.

No cobrar els festius treballats

Però l’opinió dels treballadors és molt diferent. Segons UGT, un dels sindicats amb presència en el conflicte, la proposta de l’empresa suposa una modificació substancial de les condicions laborals i suposaria, si tirés endavant, “acabar amb els drets socials i laborals aconseguits”. En concret, la pretensió de l’empresa afectaria el quadre horari, no permetria les treballadores i els treballadors fer vacances els mesos de juliol i agost. Suposaria no pagar els festius treballats i implicaria també imposició de reduccions de jornades no pactades amb els treballadors.

Denúncia per vulneració de drets fonamentals

Més enllà de les diferents posicions, la vaga té aspectes més escabrosos. Així, els dirigents de CCOO han presentat aquest divendres a inspecció de Treball una denúncia per vulneració de drets fonamentals. El cas té a veure amb la comunicació de l’acomiadament feta a tres treballadores que fent vaga i complint els serveis mínims establerts per la Inspecció de Treball, es van negar a ampliar la seva feina quan l’empresa va adduir que els serveis mínims que s’havien de complir eren els dictats pel ministeri de Foment. Finalment a instàncies del Departament de Treball l’empresa va afirmar que retirava els acomiadaments i acatava els serveis mínims de la Generalitat. Però, vet aquí que dos dies després de l’acord esmentat, l’empresa no ha comunicat a les seves treballadores la retirada de la sanció. I davant d’aquesta possibilitat el sindicat ha decidit denunciar la situació.

A més, en el fragor de la disputa, Valoriza va comunicar un quart acomiadament que verbalment ha retirat però que també ha estat denunciat inspecció de treball perquè es basava en el mateix argument que els tres primers, afirma Aurora Huerga, secretària general de la Federació de Serveis Privats de CCOO de Catalunya.

Treballadors externs per netejar

Però, és que la situació durant el matí de divendres ha estat també tensa. Els treballadors que feien vaga s’han assabentat que Valoriza havia convocat treballadors del mateix grup empresarial per realitzar les tasques de neteja aquest dissabte, dia en què la vaga ja no està activa. A través dels delegats sindicats s’ha comunicat a l’empresa que qui ha de fer la feina de neteja a l’aeroport del Prat són els treballadors de l’empresa concessionària.

Sigui com sigui, la vaga es manté i les pròximes jornades són els dies 21 i 22 de desembre, just abans de l’operació sortida de nadal. Hi hauria, si hi ha voluntat, temps per negociar una solució, opinen les parts.