Un agent de la Policia Nacional que va vexar la llengua, a judici

December 24, 2016 in Actualitat, DRETS, LLIBERTATS

«Una jutgessa del Prat veu indicis de delicte en la conducta d’un agent que no va atendre un argentí que li va parlar en català»

«La instructora hi veu un cas de detenció il·legal»

 x El Punt Avui

La jutgessa del Prat Leire Aparicio considera que hi ha indicis suficients per portar a judici el policia estatal amb número d’identificació 127.335 per un cas de vexació lingüística. La jutge considera que els fets ocorreguts a la terminal de l’aeroport del Prat de Llobregat el 5 d’agost de l’any passat poden constituir un delicte de detenció il·legal o contra els drets fonamentals i en una resolució dicta l’obertura de procediment abreujat i demana a les parts personades en el cas que es pronunciïn sobre si s’ha d’anar a judici.

La investigació que ara ha arribat a la fi va començar amb la querella presentada pel ciutadà d’origen argentí i amb passaport espanyol Diego Berge en què relata l’incident del qual va ser víctima amb tres agents del cos de la Policía Nacional destinats a les dependències de l’aeroport i que van acabar amb la seva detenció després. Segons el relat que ara fa la jutgessa, Berge va anar aquell dia a la comissaria de policia de l’aeroport “amb la finalitat de renovar el seu DNI” i quan es va dirigir als agents ho va fer “en català”. Segons la jutgessa, va ser aleshores quan l’agent 127.335 va rebutjar atendre Berge i li va dir que esperés un policia valencià a la vegada que es va quedar el seu DNI amb la intenció d’aixecar una acta i sancionar-lo perquè “li feia perdre temps”.

Aleshores Berge va anar-se’n i el policia va ordenar la seva detenció tot i tenir coneixement que els fets “no justificaven” la mesura de privació de llibertat. Durant l’hora i mitja que va estar detingut, el policia no va voler tramitar un habeas corpus sol·licitat per Bergé.

A la resolució de la jutgessa s’ordena l’arxivament de les diligències per dos policies que van participar en els fets redactant un atestat en base a les manifestacions que havia fet el seu company, que ara s’enfronta a judici.

LA DATA

05.08.16 L’incident entre Bergé i els policies va tenir lloc l’estiu de l’any passat a la comissaria de l’aeroport del Prat.
.

El primer tret, per la culata

La resolució de la jutgessa del Prat que mena al judici del policia és la segona victòria en aquest cas de la representació lletrada de Diego Berge, dirigida per l’advocat Jordi Gimbernat. La primera va ser aconseguir que la mateixa jutgessa decretés l’arxivament de la denúncia que els policies de l’aeroport van presentar contra Bergé perquè els fets que allí es relataven “no eren constitutius d’una infracció penal”.

En aquell atestat policial, en què es justificava la detenció per un delicte de desobediència i resistència, es deia que “el senyor Berge havia refusat reiteradament lliurar el seu DNI després de faltar al respecte dient «que us enculin»’”. És un procediment habitual en el món policial de contrarestar una denúncia per mala praxi amb una altra per desobediència o resistència contra el denunciant, circumstància que acostuma a ser resolta per la justícia a favor dels funcionaris i en detriment dels ciutadans que denuncien.