Una cinquantena de persones es concentren a El Prat per demanar la llibertat d’en Joan Coma

December 28, 2016 in Actualitat, LLIBERTATS

Una cinquantena de persones van participat ahir al vespre a El Prat en una concentració ciutadana després de la detenció ahir al matí per part dels Mossos d’Esquadra de Joan Coma Roura, per ordre de l’Audiència Nacional Espanyola que n’ha demanat la seva detenció per declarar per un delicte d’incitació a la sedició. La concentració va a cabar amb la lectura d’un manifest demanant la llibertat d’en Coma.

Ahir al vespre tambè es van produir concentracions arreu del Principat i en diverses poblacions més del Baix Llobregat com Olesa de Montserrat, Esplugues, Sant Feliu, Sant Boi, Gavà, Castelldefels i Corbera de Llobregat.

Imputat per sedició per una denúncia del ultra Josep Anglada

Coma és el primer regidor català investigat pel presumpte delicte d’incitació a la sedició per unes paraules seves en el ple de l’Ajuntament de Vic on es va aprovar una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament del 9 de novembre de 2015. “Per fer una truita, sempre primer s’han de trencar els ous”, va dir Coma, què és regidor de Capgirem Vic. tot apel·lant a l’Ajuntament que, en cas que la justícia li requerís la documentació del ple no els l’entreguessin. Coma va ser denunciant, junt amb la resta de regidors de CiU, ERC i Capgirem Vic que van votar la moció, pel també regidor Josep Anglada, de la xenòfoba Plataforma Vigatana. Al final, però, la fiscalia de l’Audiència Nacional, i el jutge instructor del cas, Ismael Moreno, van considerar que l’únic dels 16 regidors denunciats que podia estar incorrent en un presumpte delicte era Coma.

La resolució de detenció de l’edil, a la que ha pogut accedir la ‘Directa’, utilitza el concepte franquista de delicte “contra la forma de Govern”, recollit al Codi Penal de 1973. Aquest concepte, explica l’advocat i diputat Benet Salellas, es troba al Codi Penal de 1973, però no existeix en l’actual (el de 1995). Per Salellas, això demostra que “el jutge Moreno està utilitzant conceptes franquistes”. “Per poder portar la competència cap a ell”, afegeix l’advocat, ”utilitza un concepte del Codi Penal del 73; s’estan utilitzant els instruments de la dictadura”. Finalment, Fiscalia no demana l’ingrés a presó i aviat quedarà en llibertat

Després de la declaració davant el jutge Ismael Moreno, Fiscalia demana la retirada del passaport, però no l’ingrés a presó i, per tant, Coma Roura quedarà en llibertat durant el matí. Segons ha explicat l’advocat Benet Salellas, s’ha produït una situació de “surrealisme lingüístic”, quan Fiscalia ha insistit en desxifrar el significat de la frase “per fer una truita s’han de trencar els ous”, que va ponunciar Coma Roura al ple. Més enllà, l’edil -segons Salellas-, “s’ha reiterat en el seu discurs de la desobediència com una eina democràtica i democratitzadora” i, per tant, la primera part de la declaració, ha explicat, “ha estat un exercici de reivindicació de la desobediència civil no violenta com un instrument de canvi i generador de justícia”. A la segona part, han preguntat per què no havia comapregut voluntàriament davant el Tribunal i Coma Roura ha respòs que no reconeixia els tribunals espanyols, ni cap altre que no reconegués els drets polítics. L’advocat Salellas ha explicat que la declaració s’ha hagut de fer en castellà perquè no hi havia inèrpret i la situació de privació de llibertat s’hauria pogut allargar molt.

 

+ Informació:

La solidaritat amb el regidor Joan Coma arriba a Madrid

Un expolicia franquista, rere la detenció del regidor de Vic Joan Coma