El CIE de Zona Franca no proporciona l’atenció mèdica necessària als seus interns amb problemes de salut mental

May 14, 2017 in Uncategorized

 «Segons un informe de la Fundació Migra Studium, les persones amb malalties psíquiques no reben atenció mèdica especialitzada i comparteixen habitació amb la resta d’interns».

«Migra Studium i organitzacions internacionals avisen dels riscos per a la salut que comporta privar de llibertat o retornar al seu país d’origen a una persona amb problemes psicològics».

   x Catalunya Plural

Un estudi alerta que en el CIE de Zona Franca els interns amb problemes de salut mental no reben l’atenció deguda per llei. Quan un migrant entra en un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), el servei mèdic ha de fer-li un reconeixement, així com un informe de lesions. L’objectiu d’aquest procediment és poder identificar a persones malaltes, física o mentalment, i veure quin tractament necessiten o si és preferible que siguin traslladades a un hospital.

No obstant això, segons la Fundació Migra Studium, entitat que visita amb regularitat el CIE de la Zona Franca, durant els dos últims anys han trobat interns amb trastorns psíquics al costat d’uns altres no hen tenen, una situació que va en contra de la normativa vigent. El Govern espanyol ha reconegut aquest mateix dimecres que no està complint amb el reglament en aquest sentit en els CIE d’Algesires i Tarifa, però a això caldria afeguir-li, segons Migra Studium, el de la capital catalana. El que estableix la normativa és la “separació de la resta dels internats” d’estrangers que presentin malaltia física o psíquica.

A més, tal com apunta l’informe, la situació d’aquests malalts és la causa, en ocasions, de “greus distorsions en la convivència” amb la resta d’interns, amb la policia i amb el personal del CIE. Quan es donen aquests conflictes, l’entitat denuncia que no es té “suficientment en compte” l’estat de salut de les persones, ni en la sol·licitud policial de l’internament ni en l’autorització judicial. Pel que asseguren que hi ha “greus deficiències” en l’atenció mèdica de les persones amb problemes de salut mental dins del CIE.

En les visites de l’entitat al CIE també han trobat casos de persones amb VIH i malalties cròniques. A la fi de març es van donar a conèixer dos casos de tuberculosis, una malaltia molt contagiosa, en el CIE de Barcelona.

El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, així com el Relator Especial sobre Drets Humans dels Migrants, avisen que la privació de llibertat és perjudicial per a les persones amb algun tipus de discapacitat física o psíquica. A més, retornar-les al seu país d’origen interromp el tractament i el seguiment que s’està fent a aquestes persones. El Síndic de Greuges, el Defensor del Poble català, considera que el CIE “no garanteix l’atenció psiquiàtrica que requereix l’intern”, en referència a Hoecein, un jove que va presentar “idees suïcides” i que va estar en tractament psiquiàtric a l’hospital de Sant Boi.

A dia d’avui, es desconeix què percentatge suposen els interns amb problemes de salut mental dins dels quals dormen diàriament en aquests centres. En 2016 van passar 640 persones pel de Barcelona.

Falta d’accés continuat a l’atenció mèdica

Altra de les denúncies de Migra Studium és que l’atenció mèdica en els CIE està lluny de ser 24 hores al dia, alguna cosa que estipula el reglament d’aquests centres. Haurien d’estar preparats per a una “atenció permanent i d’urgència” en l’àmbit mèdic i també farmacològic, però, en canvi, des de la plataforma Tanquem els CIE asseguren que és únicament als matins, de 9 h a 15 h, de dilluns a divendres.

La no existència d’atenció sanitària fos dels horaris previstos, el poc temps d’atenció, desconeixement per a la sol·licitud de visat… Són algunes de les queixes que han transmès els interns a la fundació i que plasmen en l’informe. No obstant això, en general, i segons Migra Studium, els interns valoren com a “correcta” l’atenció rebuda.

Sí es queixen de la falta de roba, calçat i productes d’higiene personal. La queixa més generalitzada i reiterada és en relació a l’alimentació, ja sigui per repetició de pastes i fregits o per l’absència de menús adaptats a celíacos, diabètics o hipertensos. L’entitat assegura que molts interns diuen haver perdut pes a causa de la mala alimentació del centre.

Dificultats en l’accés al part de lesions

Les últimes protestes en el CIE van tenir lloc en els mesos d’octubre i novembre de l’any passat. Des de Tanquem els CIE es va demanar una investigació sobre possibles agressions a interns després del motí. Dos interns consultats per la plataforma van denunciar agressions durant el trasllat a la seva cel·la després de l’intent de fugida. De les prop de 40 persones que van participar en les protestes, 35 estaven sent visitades per Migra Studium i, asseguren, que únicament en un cas van poder accedir a l’informe de lesions. Encara que segons estableix el reglament del CIE s’ha de redactar un informe de lesions de cada intern, tant al moment d’ingrés com de sortida, els interns relaten dificultats per accedir a la seva propi part de lesions.

267 de les 290 agressions sofertes pels interns als Centres d’Internament d’Estrangers de tot l’Estat van tenir lloc en el de Barcelona, segons dades del Govern. No obstant això, aquestes xifres no distingeixen entre interns que han resultat ferits “com a conseqüència de l’agressió d’un altre intern” o per “lesions causades en els enfrontaments amb la Policia Nacional”.