Uns nius de falciot podrien retardar la demolició del teatre de l’Artesà

June 2, 2017 in Actualitat, CULTURA

   x La Vanguadia

Uns nius de falciot que els activistes han trobat al teatre Artesà durant l’ocupació de l’històric teatre modernista podrien ajudar-los a forçar el retard de la demolició de l’edifici, ja que es tracta d’una espècie protegida.

Un dels portaveus de la plataforma “Aturem l’enderroc. Salvem l’Artesà”, Jordi Ramos, ha explicat a Efe que diferents associacions mediambientals, com la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana), ja han emprès mesures per alertar de la presència d’aquests aus.

No seria la primera vegada que la presència de nius de falciots frena la demolició d’un edifici: ja va passar en 2008 a l’antiga fàbrica de llapis Camino de Màlaga i, en 2013, es va paralitzar temporalment la demolició d’una façana lateral d’un edifici en Masnou on nidificaban falciots reals.

Tant la legislació estatal com l’europea prohibeix la retirada o modificació de l’entorn d’aquestes aus, encara que sembli improvisat o provisional, i també la destrucció dels seus nius o ous.

La Societat Espanyola d’Ornitologia (SEU/BirdLife) ha advertit en diverses ocasions que la destrucció d’aquests nius pot suposar incórrer en una infracció “greu” sancionable amb multes de 5.001 a 200.000 euros.

La troballa dels nius de falciot podria donar més marge a la plataforma que vol evitar l’enderroc de l’antic teatre modernista del Prat, que està previst que comenci la setmana que ve i que ha estat motiu de polèmica des d’un primer moment.

De fet, l’aprovació del projecte que pretén transformar l’antic teatre en un de més modern es va haver d’aprovar a porta tancada el passat mes de desembre, després que activistes irrompessin en el ple.

Ramos ha criticat que el govern municipal ha “ocultat informació” i no s’ha volgut asseure a la taula amb els contraris al projecte.

L’últim episodi de tensió s’ha viscut la passada matinada, quan efectius dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat el Artesà, on desenes d’activistes acampaven des del cap de setmana passat.

“Demanem que es parin els plans de demolició i que s’obri un procés participatiu. Fins ara el que hi ha hagut ha estat una decisió unilateral”, ha recriminat Ramos, que no ha precisat si en els propers dies s’ocuparà de nou l’edifici.

L’històric Artesà del Prat de Llobregat, situat al centre històric d’aquesta ciutat del Baix Llobregat, acollirà un nou teatre després de les pertinents obres de remodelació, que es perllongaran durant quatre anys i suposaran una inversió d’uns 12 milions d’euros.