Un jutjat de Barcelona investiga possibles agressions d’un policia a un intern del CIE

July 31, 2017 in Actualitat, DRETS, LLIBERTATS

«El jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona obre diligències urgents per una denúncia per agressions a un intern al CIE de Zona Franca».

«Tanquem els CIE i Irídia presenten una denúncia per un delicte lleu de lesions i un delicte contra la moral per part d’un funcionari públic».

«És la primera denúncia des que va entrar el nou director del centre fa quatre mesos».

x Catalunya plural

Delicte lleu de lesions i delicte contra la moral per part d’un funcionari públic, amb agreujant per motivacions racistes, abús de superioritat i prevalença de ser funcionari. Aquests són els delictes que han denunciat des de Tanquem els CIE i Irídia Centre per a la Defensa dels Drets Humans, després dels fets ocorreguts la setmana passada al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona i que el jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona ha admès a tràmit.

Segons aquestes dues entitats, el dijous 27 de juliol, un policia nacional va agredir un intern del CIE, O.B.A, de 19 anys. Expliquen que el jove es trobava al pati de centre d’internament en vaga de fam al costat d’altres 51 persones, quan el policia el va cridar amb la mà i el va apartar del grup i, després de cridar-li en castellà, li va pegar una bufetada “molt forta amb la mà oberta” a la cara. L’intern, d’origen algerià, assegura que no parla ni entén castellà i que el policia li va ordenar a un altre intern que li fes de traductor. Va ser llavors quan el policia li va cridar: “de mi no es riu ningú. Acabo de tornar de vacances i d’aquí en endavant tingueu en compte que us tallaré el rotllo. T’ha quedat clar?! Que et rebento! “, segons la declaració de l’intern. Després d’aquests fets, O.B.A. va presentar una queixa al centre.

En tenir coneixement dels fets, les entitats Tanquem els CIE i Irídia van presentar diumenge una denúncia al jutjat de guàrdia que va ser admesa a tràmit el mateix dia i va incoar diligències urgents d’investigació com ara la declaració de l’intern agredit el mateix dia, un fet que des de les entitats valoren com a “necessari i absolutament excepcional”. “És un testimoni clau, entenem i valorem positivament que la jutgessa hagi considerat la gravetat dels fets” opina Marta Bolinches, advocada de Tanquem els CIE i d’Irídia.

En declaracions a aquest mitjà, l’advocada ha explicat que les dues entitats estaven preocupades per la possible deportació de O.B.A abans que pogués declarar. Les preocupacions són fonamentades, ja que de les 52 persones que estaven en vaga de fam el dijous com a mostra de rebuig a les agressions que diuen patir per part de la policia, 28 van ser deportades a Algèria divendres, segons membres de Tanquem els CIE. “Les persones al CIE viuen en una situació d’excepcionalitat jurídica en què, fins i tot i havent estat agredides i havent denunciat, podrien ser deportades en qualsevol moment sense previ avís”, denuncia l’advocada.

Des que hi ha el nou director al CIE de Barcelona –fa quatre mesos–, hi ha hagut dues vagues de fam i una denúncia penal. “Això demostra que, lluny d’anar a millor, retrocedim en els drets de les persones internes en el CIE”, opina Bolinches, que recorda que “l’únic que demanen” els interns és que la Policia Nacional els tracti “amb respecte i dignitat , sense violència verbal ni física “. El quart tinent d’alcaldia, Jaume Asens, ha valorat els fets ocorreguts la setmana passada al CIE com “una prova més que cal tancar aquest forat negre que és el CIE” i assegura que demanaran a la Delegació del Govern “que doni explicacions i prengui mesures perquè no succeeixin aquests fets “.

A principis d’aquest mes de juliol 61 interns es van declarar en vaga de fam per demanar la seva llibertat i també per la preocupació d’un vol de deportació destinació a Guinea Conakry, que finalment va deportar a 12 persones la setmana passada. En aquesta ocasió, expliquen des de Tanquem a els CIE, els interns van deixar la vaga “per pressions per part del director, a més de per la Creu Roja”.

 

més INFO